Запіканка з макаронів в духовці відмінно зійде за ситний обід. З приготуванням впорається навіть новачок. Апетитне блюдо швидке приготування, а інгредієнти знайдуться в кожному холодильнику.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Макарони – 400 гр.
  • Фарш м’ясний – 350 гр.
  • Помідори свіжі – 7 шт.
  • Сир – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Для соусу: –
  • Молоко коров’яче – 3 склянки
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати запіканку з макаронів в духовці, чистимо цибулини і нарізаємо дрібними шматочками. Вони нам згодяться для піджарки.

Обережно звільняємо помідори з шкірки. Зробити це можна руками, попередньо підчепивши шкірку кінчиком ножа. Очищені помідори кладемо в глибоку миску і розминаємо виделкою до стану кашки. Перемішуємо з соком.

Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і злегка обсмажуємо цибулю протягом двох хвилин.

Додаємо до цибулі фарш, перемішуємо і трохи обсмажуємо. При необхідності солимо і перчимо. Фарш повинен виглядати готовим, але без піджареної скоринки.

Виливаємо в піджарку зім’яті помідори. Ретельно перемішуємо і залишаємо тушкуватися.

Фарш тримаємо 10-15 хвилин на повільному вогні. Час гасіння залежить від кількості соку помідорів.

Приступаємо до приготування соусу. Він зробить запіканку соковитою і додасть ніжний смак фаршу. Розтоплюємо масло на плиті до рідкого стану.

Всипаємо борошно до маслу. Перемішуємо до стану кашки.

Ще трохи тримаємо кашку на вогні. Постійно перемішуємо.

Поступово вливаємо молоко. Ретельно перемішуємо. Тримаємо на вогні до кипіння молока.

Тепер можна трохи посолити і зробити менший вогонь. Варимо соус, постійно перемішуючи. Знімаємо з вогню, коли маса стане нагадувати по густоті сметану.

Відварюємо макарони до готовності. За смаком солимо і перчимо. Для запіканки зручно використовувати макаронні вироби невеликих розмірів.

сир Пропускаємо через середню терку. Це знадобиться для верхнього шару страви.

Форму для випікання змащуємо маслом. Рівним шаром викладаємо макарони.

Виливаємо на макарони половину соусу. Рівномірно розподіляємо його.

Викладаємо фарш. Шар повинен бути тонким, але щільним.

Виливаємо другу половину соусу. Також розподіляємо по поверхні рівним шаром.

Посипаємо поверхню запіканки натертим сиром. І відправляємо в духовку на 15-20 хвилин. Випікати оптимально при температурі 180 градусів.

Дістаємо запіканку з духовки і даємо охолонути, так як в гарячому вигляді вона розвалиться при нарізці. Ділимо на порції і подаємо до столу в теплому вигляді.

Запіканка з макаронів Запіканка з макаронів з м'ясом Запіканка з макаронів з сиром Запіканка з макаронів як в дитячому саду Макарони з м'ясом