Випічка на сметанному тесті нерідко виходить сухуватою, тому до тіста додають здобні інгредієнти, тобто масло і цукор, що надає йому соковитість і ніжність. Цей рецепт чудово підходить для випікання пиріжків в духовці, але для булочок не підходить. Замішуємо тісто без дріжджів.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно – 2 склянки
  • Сметана – 200 мл
  • Масло вершкове – 1 пакет
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Сода харчова – 0.33 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати здобне тісто на сметані для пиріжків, підготуйте набір продуктів для замісу здобного тіста на сметані.

В посуд для замішування тіста розбиваємо куряче яйце і додаємо ложку цукру.

Обов’язково додаємо трохи дрібної солі.

Будь-яким способом розм’якшуємо пачку маргарину (вершкового масла) і перекладаємо його в посуд до решти інгредієнтів.

Віночком або міксером все перемішуємо до однорідної текстури.

Потім в цю масу кладемо сметану будь-якої жирності.

Потім додаємо трохи соди. Гасити оцтом її не треба, так як сметана кисла сама по собі.

Повторно перемішуємо ці рідкі інгредієнти.

Через сито насипаємо до рідкій основі склянку пшеничного борошна.

Потім замішуємо тісто так само віночком або ложкою.

Насипаємо через сито другий стакан борошна і вже рукою добре вимішуємо тісто. Воно повинно бути ніжним і трохи прилипати до долоні. Борошно більше не додаємо, інакше тісто буде щільним і випічка вийде сухою.

Замішане тісто збираємо в колобок і кладемо в пакет або загортаємо в шматок харчової плівки. На півтори години тісто кладемо в холодильник. За цей час маргарин (масло) застигне, і ви тісто легко раскатаете в тонкий коржик.

Після застигання здобне тісто на сметані буде готовий до роботи. Можете його розгортати і формувати пиріжки з улюбленою начинкою.

Смачною і вдалою випічки!

Тісто в домашніх умовах Тісто для пиріжків Тісто для пиріжків без яєць і дріжджів Тісто для пиріжків в духовці Тісто для пиріжків з капустою Тісто для пиріжків з картоплею