Методів і рецептів заготівлі зелених фаршированих помідорів на зиму існує величезна безліч. Залежно від начинки і вибраних спецій виходять різні смаки і відтінки. Найбільш простий і завжди безпрограшної «компанією» для зелених помідорів буде часник, кріп і сіль з перцем. З таким набором овочі будуть в міру пікантними, ароматними, соковитими і хрусткими. Готувати самі помідори будемо методом сквашування – це додасть додаткову кислинку і характерний смаковий акцент.


Інгредієнти: на 10 л.

  • Помідори зелені – 5 кг
  • Парасольки кропу – 200 гр.
  • Кріп – 1 пучок
  • Часник – 250 гр.
  • Перець чилі – 8 – 9 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Перець духмяний горошок – 7 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Листя хрону – 3 шт.
  • Листя чорної смородини – 10 шт.
  • Листя вишні – 10 шт.
  • Сіль – 10 ст. л.
  • Цукор-пісок – 10 ст. л.
  • Вода – 5 л

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування зелених помідор, фаршированих зеленню і часником на зиму? Зелені помідори моєму проточною водою. Рекомендується перед початком приготування замочити їх у теплій воді на п’ять-шість годин. Це усуне можливу гіркоту і зробить овочі більш соковитими і хрусткими.

Для приготування начинки очищаємо часник від лушпиння. Зелень кропу промиваємо й обсушуємо. У гострого перцю зрізаємо плодоніжку, насіння не вичищаємо. Підготовлені компоненти пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо блендером. Отриману масу додатково перемішуємо, щоб всі інгредієнти добре змішалися.

В посуд, в якій будуть кваситься помідори, викладаємо половину від усієї кількості суцвіть кропу, чистих листя хрону, вишні, смородини. Кладемо все лаврове листя і всі горошини чорного і запашного перцю.

Помідори після замочування хрестоподібно надрізаємо. Прорізи повинні бути досить глибокими, але помідори при цьому не повинні розпадатися на частини.

В надрізи кладемо приготовану начинку. Зручно використовувати чайну ложку, щоб заштовхувати суміш у всі сторони надрізів.

Фаршировані помідори кладемо в ємність поверх зелені та спецій. На покладені помідори викладаємо залишився кількість суцвіть кропу і листя смородини, вишні, хрону.

Для приготування розсолу доводимо до кипіння воду в зазначеній кількості. Засипаємо в неї сіль та цукровий пісок. Перемішуємо і заливаємо отриманим розсолом помідори. Наверх кладемо тарілку або кришку відповідного діаметру, притискаючи помідори. Потім кладемо гніт. Зверху покриваємо ємність чистим рушником.

Ємність залишаємо при кімнатній температурі на три дні. За цей час почнеться робота бактерій, «відповідальних» за сквашивание. Після закінчення трьох днів прибираємо помідори в прохолодне місце – льох або підвал. Також можна розкласти помідори по чистим банкам, залити розсолом і поставити в холодильник. Ще тиждень в прохолодному місці – і помідори готові. Їх можна вживати в їжу відразу або залишити на зиму.

Приємного апетиту!

Гострі зелені помідори Закуска з помідорів на зиму Помідори гарячим способом Помідори з часником на зиму Помідори чилі на зиму Солоні помідори без оцту