Для грибного жульєна рекомендуємо використовувати саме лісові гриби. Вони дають особливий, неповторний аромат готовому блюду. А запікати цю густу насичену вершково-грибну суміш варто в порційних кокотницях: в такому обсязі жульєн знаходить необхідну консистенцію і має ідеальну пропорцію золотистої скоринки з соковитим вмістом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Білі гриби – 60 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 2 зуб.
  • Сир Пармезан – 60 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Для соусу: –
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вершки 20% – 400 мл
  • Зелень – 3 пучка

Процес приготування:

Почнемо готувати жульєн з білими грибами в горщиках. Сухі гриби покласти в сотейник, заливаємо окропом (300 мл) і залишаємо на півгодини. За цей час гриби трохи розмокнуть і почнуть віддавати аромат і смак.

Після закінчення зазначеного часу ставимо сковороду на плиту і варимо гриби п’ять-сім хвилин. Відкидаємо готові гриби на друшляк і промиваємо проточною водою. Проціджений відвар зберігати в окремому посуді.

Промиті гриби трохи обсушуємо й нарізаємо на невеликі шматочки.

Для приготування соусу ставимо сковороду на плиту і нагріваємо до гарячого стану. Висипаємо борошно на сковороду і смажимо її протягом двох хвилин, постійно помішуючи лопаткою. Додаємо вершкове масло, не перестаючи заважати, даємо йому розтопитися і змішатися з борошном. Смажимо хвилину.

Вершки нагріваємо до гарячого стану в мікрохвильовій печі або на плиті і тонкою цівкою вливаємо в сковороду з борошном і маслом. Інтенсивно заважаємо, щоб суміш вийшла однорідною і без грудочок. Готуємо пару хвилин до загустіння і знімаємо з плити.

Цибулю і часник очищаємо і нарізаємо дрібними шматочками. На сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо в ньому цибулю з часником до легкого рум’янцю. Додаємо нарізані гриби і пару ложок збереженого відвару. Готуємо кілька хвилин і знімаємо з плити. Викладаємо гриби з цибулею і часником в вершковий соус, перемішуємо. Додаємо сіль, чорний мелений перець, тертий мускатний горіх за смаком.

Розкладаємо приготовану суміш по порційних формочках з кераміки. Сир натираємо на тертці і посипаємо їм жульєн. Ставимо формочки на деко. Духовку розігріваємо до 200 градусів і встановлюємо деко з формочками на середній рівень. Запікаємо п’ять-сім хвилин до появи золотистої скоринки. При подачі прикрашаємо зеленню.

Приємного апетиту!

Жульєн в горщиках Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з грибами класичний Як готувати білі гриби - рецепти