Цей соус відноситься до індійської кухні і має назву абрикосовий чатні. Ідеально підходить до страв з курки та свинини. Також його можна подавати до тарілки з сирним асорті. Зверніть увагу, що абрикосовий чатні повинен настоятися мінімум місяць, тоді він повністю розкриється.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Абрикоси – 1 кг
  • Імбир – 30 гр.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Цибуля біла – 2 головки
  • Апельсиновий сік – 150 мл
  • Оцет рисовий – 200 мл
  • цукор – 200 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Цедра лайма – 5 шт.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування абрикосового соусу на зиму в домашніх умовах? Відміряйте всі необхідні інгредієнти, очистіть шматок імбиру.

Промийте абрикоси. Будьте уважні, не слід використовувати зіпсовані фрукти, вони зіпсують не тільки смак соусу, але й не дозволять йому зберігатися до зими. Розділіть кожен абрикос навпіл, а потім наріжте на дрібні шматки. Перекладіть в глибоку миску.

Насіння коріандру і імбир розітріть в ступці до стану кашки. Білий цибулю очистіть, обмийте під проточною водою і наріжте на невеликі шматки. Звільніть червоний перець чилі від насіння і наріжте тонкими смужками. Листя каффір-лайма також наріжте смужками. Якщо у вашому місті неможливо придбати сушені листя цього цитрусової рослини, то просто замініть їх цедрою одного лайма або листям лемонграсу, який нині більш поширений у продажу.

Налийте на сковороду олію і добре розігрійте на вогні. На сковороду покладіть кашку з імбиру і насіння коріандру. Слідкуйте, щоб вона не підгоріла.

Слідом на сковороду відправте червоний перець чилі, каффір-лайм або цедру лайма і нарізану цибулю. Обсмажуйте, поки цибуля стане практично прозорим.

Потім додайте 50-70 гр. коричневого цукру, постарайтеся використовувати саме його, так як коричневий цукор краще карамелизирует цибулю і спеції.

Цибулю з білого прозорого повинен перетворитися в бежевий.

Настав час відправити до спецій головний інгредієнт – абрикоси. Потім всипати цукор, що залишився, сіль і влити апельсиновий сік з рисовим оцтом.

Тушкуйте на невеликому вогні приблизно 40 хвилин. Не забувайте помішувати соус, і дочекайтеся, поки він почне густіти. Готовий абрикосовий чатні розлийте по стерилізованим банкам, і одразу ж міцно закрутіть кришками. Стерилізація банок дозволить нашому соусу довше зберігаються, а від вас не зажадає серйозних трудовитрат, просто прокип’ятіть їх або прогрійте в духовій шафі. Банки з остившім абрикосовим соусом помістіть у прохолодне, темне місце. Ідеально, якщо це буде льох або підвал.

Приємного апетиту!

Абрикоси на зиму Абрикосовий соус