Заготовки на зиму – це чудова можливість насолодитися зимою смаком літніх фруктів і ягід. Абрикос – приголомшливий фрукт, але, на жаль, він такий ніжний по своїй структурі, що довго не зберігається. У абрикосовий сезон, при гарному врожаї, доводиться шукати йому застосування: випічка, джеми, десерти. Сьогодні ми приготуємо варення з абрикосів: смачний, ароматний, з шматочками цього чудового фрукта і з його кісточками, які надають варенню приголомшливий горіховий аромат.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимонна кислота – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати варення з абрикосів з кісточками, абрикоси для варення вибираємо стиглі. Промиваємо абрикоси під проточною водою і даємо їм стекти від води. Потім відокремлюємо кісточки від м’якоті. М’якоть половини абрикосів складаємо в каструлю розрізом вгору, засипаємо половину норми цукру. Потім викладаємо залишилися абрикоси і засипаємо їх цукром. Залишаємо їх при кімнатній температурі на ніч, щоб абрикоси пустили сік. Кісточки розколює за допомогою орехокола, виймаємо зернятка і просушуємо їх на сухій сковороді кілька хвилин, щоб вони були більш ароматними.

Після того, як абрикоси пустили сік, перемішуємо їх і ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння. Після закипання дерев’яною ложкою знімаємо піну і варимо 30 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи. Потім додаємо лимонну кислоту і абрикосові зернятка. Варимо ще 5-7 хвилин і знімаємо з вогню.

Банки для варення добре промиваємо, ставимо в духовку шийкою вниз і стерилізуємо при 100-110 градусах 10-12 хвилин. Розкладаємо тепле варення по стерилізованим сухим баночках, закриваємо прокип’яченої кришкою, перевертаємо банки догори дном, вкриваємо рушником і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Після охолодження банки можна прибрати в прохолодне темне місце, там варення буде зберігатися всю зиму.

Абрикоси на зиму Абрикосове варення з лимоном Варення з абрикосів з кісточками Варення з абрикосів на зиму Джем з абрикосів Джем з абрикосів з кісточками