Аджика з буряка – прекрасне доповнення до улюбленим м’ясним або рибним стравам, яке, безсумнівно, стане справжньою прикрасою святкового столу і розбавить меню своїми пікантними нотками. Крім того, таку аджику можна подавати як самостійне блюдо, прикрасивши його рубаною зеленню.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Буряк – 1 кг
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Помідори свіжі – 3 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий (червоний) – 6 шт.
  • Яблука (кислі) – 4 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Часник – 4 головки
  • Перець чилі – 5 шт.

Процес приготування:

Готувати аджику з буряка на зиму легко! У першу чергу займемося підготовкою основного інгредієнта – буряків. Перевагу краще віддавати твердим плодам, мають правильну форму. Сирі плоди гарненько промиваємо, використовуючи спеціальну щіточку для овочів, після цього очищаємо їх від шкірки і нарізаємо довільно шматочками середнього розміру для того, щоб їх було зручно пропускати через м’ясорубку.

Тепер настала черга помідорів. При виборі варто віддавати перевагу стиглим соковитим плодом. Помідори ретельно промиваємо, викладаємо в окрему ємність. У кожного томата за допомогою ножа робимо хрестоподібний надріз в районі плодоніжки, потім заливаємо окропом і залишаємо на п’ять хвилин. Потім зливаємо гарячу воду і заливаємо плоди холодною. Після цього знімаємо з помідорів шкірку і розрізаємо кожен плід на дві частини.

Перець гострий і солодкий промиваємо, видаляємо їх них плодоніжки і насіння, після цього кожен плід розрізаємо на дві частини.

При виборі яблук варто віддавати перевагу зеленим яблук кислих сортів. Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки, видаліть насіння з плодоніжкою. Далі яблука необхідно натерти на дрібній тертці.

Часник очищаємо від лушпиння, потім пропускаємо його через прес.

За допомогою м’ясорубки подрібнюємо буряк і викладаємо її в окрему ємність. В іншу миску викладаємо пропущену через м’ясорубку помідори. У третю миску викладаємо пропущені через м’ясорубку гострий і садкий перці.

Подрібнений буряк відправляємо в каструлю. Туди ж відправляємо рослинне масло, сіль, цукор. Все добре перемішуємо. Варимо отриману масу на середньому вогні протягом півгодини. Через півгодини в бурякову масу відправляємо подрібнені помідори. Варимо масу ще півгодини, не забуваючи періодично помішувати в процесі варіння вміст каструлі. Ще через півгодини в овочеву масу додаємо подрібнений перець, все перемішуємо і варимо ще двадцять хвилин. Далі відправляємо в каструлю подрібнені яблука, перемішуємо і варимо все протягом десяти хвилин. Після цього знімаємо масу з вогню.

Готову аджику залишилося розкласти в стерилізовані банки і закатати кришками.

Приємного апетиту!

Аджика без хрону Аджика варена Аджика Вогник Аджика з болгарським перцем Аджика класична Гостра аджика