Смачна домашня аджика, приготовлена зі свіжих овочів – це чудове ласощі. Основа аджики – кабачки – надають їй м’який і ніжний смак і легку повітряну текстуру. Помідори додають аджике приємну кислинку, а часник – гостроту, яку ви можете регулювати самі. Якщо хочете аджику погостріше – сміливо додавайте в неї стручок гострого перцю. Давайте приступимо!


Інгредієнти: на 0.8 л.

  • Кабачки – 1 кг
  • Морква – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Часник – 60 – 70 гр.
  • Помідори свіжі – 150 гр.
  • Томатний соус – 4 – 5 ст. л.
  • Масло олію – 100 мл
  • Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.

Процес приготування:

Готувати аджику з кабачків і помідорів легко! Для приготування аджики ми вибрали молоді кабачки, у них не буде потрібно зчищати шкірку і чистити їх від насіння. Промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки і натираємо на крупній тертці.

Моркву чистимо, промиваємо і теж натираємо на крупній тертці.

Помідори промиваємо, кладемо в окріп на 1-2 хвилини, після чого зчищаємо з них шкірку. Нарізаємо помідори дрібними кубиками.

Часник чистимо, промиваємо і пропускаємо через прес.

Коли всі овочі підготовлені, ми приступаємо до приготування аджики. У каструлю з товстим дном викладаємо кабачки, моркву і помідори. Добре перемішуємо, додаємо рослинне масло і ставимо на вогонь. Овочі доводимо до кипіння на середньому вогні.

Після того, як овочі закипіли, у каструлю додаємо сіль, цукор, червоний перець, пропущений через прес часник і томатну пасту. Все добре перемішуємо, закриваємо кришку каструлі і залишаємо овочі тушкуватися на 30-35 хвилин. Періодично не забуваємо їх перемішувати.

Через деякий час відкриваємо кришку, додаємо в овочі оцет, перемішуємо і продовжуємо варити ще 30-35 хвилин, не закриваючи кришку каструлі.

Готові овочі знімаємо з вогню й даємо їм трохи охолонути. В цей час підготуємо банки: промиваємо їх питною содою, добре споліскують водою і ставимо в духовку на решітку шийкою вниз. Духовку включаємо на 120 градусів, закриваємо дверцята і стерилізуємо банки 7-10 хвилин. Трохи остиглі овочі пюрируем за допомогою заглибного блендера.

Готову аджику розкладаємо по стерилізованим банкам і прикривають кришками. Ставимо банки в каструлю з водою, на дно якої покладена бавовняна серветка. Каструлю ставимо на вогонь і стерилізуємо банки 10-15 хвилин після закипання води.

Потім за допомогою прихвата акуратно виймаємо баночки з води, щільно закручуємо їх прокип’яченими кришками і перевертаємо банки догори дном. Залишаємо аджику при кімнатній температурі до повного охолодження, потім прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.

Аджика без хрону Аджика варена Аджика з кабачків з томатною пастою Аджика з помідорів і часнику Аджика з помідорів, гострого перцю і часнику Кабачки на зиму