Домашня аджика – це розмаїття смаків і ароматів овочів, яке вміщується в одній баночці. Сьогодні ми з вами приготуємо пікантну домашню аджику з додаванням яблук, які вдало доповнюють овочі і замінюють своїм натуральним смаком такої консервант, як оцет, не перебиваючи при цьому смак і аромат овочів.


Інгредієнти: на 4.5 л.

  • Помідори свіжі – 5 кг
  • Морква – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий – 1 кг
  • Яблука – 1 кг
  • Перець чилі – 5 шт.
  • Часник – 250 гр.
  • Масло рослинне – 500 мл
  • Сіль – 3 ст. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати аджику з яблуками без оцту, помідори промиваємо під проточною водою і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони трохи обсохнули. Потім помідори розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки і подрібнюємо блендером або пропускаємо їх через м’ясорубку.

Перець промиваємо, розрізаємо вздовж навпіл або на чверті, видаляємо плодоніжки і насіння. Перець теж пропускаємо через м’ясорубку.

Моркву чистимо, промиваємо і подрібнюємо блендером.

Для аджики краще всього вибрати сорт яблук з кислинкою. Яблука промиваємо, розрізаємо на чверті і видаляємо серцевину. Якщо у яблук тверда шкірка – її можна зчистити.

Гострий перець промиваємо. Перед тим, як почати з ним працювати, краще всього надіти рукавички. Перець розрізаємо вздовж навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння. Пропускаємо його через м’ясорубку.

Всі подрібнені овочі з’єднуємо у великій емальованій посуді, добре перемішуємо і ставимо на середній вогонь. Вміст доводимо до кипіння, знімаємо піну, яка утворилася і варимо протягом 2,5 годин, не забуваючи періодично помішувати.

Часник чистимо, промиваємо і пропускаємо через прес або подрібнюємо блендером.

В аджику додаємо подрібнений часник і сіль, добре перемішуємо і продовжуємо варити.

Потім в аджику додаємо рослинне масло, перемішуємо, варимо ще 10 хвилин і знімаємо аджику з вогню.

Гарячу аджику розкладаємо по стерилізованим банкам, закручуємо прокип’яченими кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Потім прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце, де вона може зберігатися до весни.

Аджика без хрону Аджика з болгарським перцем Аджика з перцю Аджика з помідорів і перцю Аджика з яблуками і помідорами Гостра аджика