Відмінна закуска з баклажанів на зиму. Доведеться попрацювати біля плити, обсмажуючи кожен кружечок «синього» до рум’яної скоринки перед укладанням в банку. Але результат того вартий: м’які, соковиті, пікантні баклажани нікого не залишать байдужим. Маринад використовуємо холодний – приготувати його краще в першу чергу, щоб заощадити час.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Баклажан – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Оцет столовий 9% – 60 гр.
  • Гвоздика – 3 бутона
  • Масло олію – для смаження
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

Готувати смажені з часником баклажани на зиму легко! Маринад має сенс приготувати перед підготовкою баклажанів, щоб він встиг повністю охолонути до моменту розкладання заготовки по банкам. Для цього воду в зазначеній кількості виливаємо в каструлю, додаємо цукровий пісок, сіль, лавровий лист, бутони гвоздики і горошини чорного перцю. Нагріваємо суміш до кипіння і варимо протягом однієї хвилини на низькій температурі. Вливаємо оцет, швидко доводимо до кипіння і знімаємо з плити. Відставляємо маринад убік для охолодження. Баклажан ретельно миємо від забруднень і обсушуємо. Зрізаємо плодоніжку і нарізаємо овочі кружальцями товщиною приблизно за п’ять міліметрів.

На сковороді розігріваємо олію в такій кількості, щоб дно було вкрите тонким шаром. Температури плити – середньо-низька. Викладаємо кружечки баклажанів і обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки, періодично додаючи олію у сковорідку. Витрата олії при обсмажуванні буде досить великим, оскільки м’якоть баклажанів його активно вбирає. Обсмажені гуртки укладаємо на плоску тарілку і даємо їм охолонути.

Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо зубки поперечними скибочками. Банки промиваємо содовим розчином і обробляємо окропом. Так само чинимо і з кришками. Банкам і кришок даємо повністю обсохнути. У підготовлені банки укладаємо кружечки баклажанів упереміж з скибочками часнику. Робимо це не занадто щільно, щоб не деформувати ніжні баклажани.

Заливаємо баклажани з часником холодним маринадом. Закручуємо банки кришками. Зберігаємо заготовку в прохолодному темному місці.

Приємного апетиту!

Баклажани з часником на зиму Баклажани як гриби на зиму Гострий салат з баклажанів на зиму Мариновані баклажани на зиму Салат з баклажанів з часником на зиму