Просте, нехитре, але дуже смачна страва: картопля, запечений часточками разом з м’ясом. Успіх страви безпосередньо залежить від якості інгредієнтів: картопля повинен бути щільний, нестарий, а м’ясо – ніжним, молодим, з невеликими жировими прошарками. Добре підійде якісний свинячий стейк, м’ясисті свинячі реберця, ягнятина, різного роду ковбаски з сирого фаршу. В даному випадку робимо м’ясної мікс: стейки з свинини і ягнятини разом з ковбасками. Присмачую продукти ароматним розмарином, пікантним часником і чорним меленим перцем.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Картопля – 3 – 4 шт.
- Ковбаски свинячі – 1 – 2 шт.
- Стейк свинячий – 1 – 2 шт.
- Стейк ягняти – 1 – 2 шт.
- Розмарин – 2 – 3 гілки
- Часник – 2 – 3 зуб.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло оливкове – 2 – 3 ст. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати часточками картоплю з м’ясом в духовці, з нього зрізаємо шкірку, ретельно миємо очищені бульби у воді.
Помиту картоплю розрізаємо на акуратні поздовжні дрібні часточки приблизно однакового розміру, щоб пропікалися вони рівномірно.
Обсушуємо отримані часточки паперовим рушником від зайвої вологи. Стейки також злегка обсушуємо паперовим рушником.
В підходящу за розміром форму для запікання або деко викладаємо картопляні часточки. Звільняємо місце в центрі форми для м’яса. Кладемо туди підготовлені стейки і ковбаски. З розмарину зриваємо тонкі листочки і посипаємо ними картопля з м’ясом. Якщо не любите листочки у складі страви, можете просто розкласти розмарин окремими гілочками на картоплю з м’ясом, а після запікання прибрати: аромат і специфічний смак трави залишиться, а «голочки» заважати не будуть.
Далі посипаємо картоплю і м’ясо сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Зубки часнику, не очищаючи, миємо й обсушуємо. Якщо зубки великі, розрізаємо їх навпіл. Розкладаємо їх між картоплею та м’ясом. Завершальний етап – поливаємо інгредієнти рівномірно оливковою олією.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 220 градусів у режимі конвекції. Відправляємо в неї форму з картоплею і м’ясом на середній рівень. Запікаємо страву протягом п’ятнадцяти хвилин.
Після закінчення зазначеного часу духовку відкриваємо, м’ясо і картоплю перевертаємо на інший бік. Продовжуємо запікати ще п’ятнадцять-двадцять хвилин. Щоб м’ясо не пересушилось, поливаємо його соком з дна форми. Картопля з м’ясом повинні злегка підрум’янитися. Якщо є сумніви в готовності стейків, проколюємо їх тонким ножем. Якщо прорізи сочилася рідина з домішкою крові, продовжуємо запікати далі. Якщо сік прозорий – м’ясо готове.
Дістаємо форму з духовки і відразу перекладаємо м’ясо з картоплею на сервірувальні тарілки. Подаємо до столу в гарячому вигляді. Ідеальний супровід – зелень, свіжі овочі, томатний соус.
Приємного апетиту!
Картопля Картопля по-селянськи Картопля часточками в духовці Картопля часточками з часником в духовці