Швидше і простіше заготовити на зиму чорничний компот без стерилізації, щоб максимально зберегти всі корисні властивості цієї ягоди. Для надійності зберігання цієї заготовки компот роблять більш концентрованим і ягід в банку додають більше однієї третини банки. Для великої родини компот заготовляють у 3-літрових банках. Готуємо узвар методом дворазової заливки.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Чорниця – 3 склянки
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Вода – 2 – 2.5 л.

Процес приготування:

Приступимо до готування чорничного компоту без стерилізації в 3-х літрових банках на зиму. Насамперед підготуйте чорницю для цієї заготовки. Найпростіший спосіб зробити чорницю чистої – залити її у великій мисці холодною водою і прибрати новий дрібне сміття, а потім ягоду промити і відкинути на друшляк для видалення зайвої рідини.

Заздалегідь промийте з харчовою содою 3-літрову банку і будь-яким способом її стерилізуйте. Пересипте в банку підготовлену чорницю.

В окремому посуді закип’ятити необходимо кількість чистої питної води. Потім обережно залийте окропом чорницю в банку, прикрийте прокип’яченої кришкою і залиште на 15 хвилин для настоювання.

Після закінчення цього часу через спеціальну кришку злийте воду з банки в ту ж каструлю. До води насипте вказане в рецепті кількість цукру, перемішайте до повного розчинення і зваріть сироп. Прокип’ятіть сироп 3-5 хвилин.

Киплячим сиропом повторно залийте чорницю в банку і банку відразу герметично закупорьте, перевіривши надійність закачування. Потім банку поставте на кришку, укрийте теплою ковдрою і залиште на ніч для додаткової пастеризації і повного остигання. Компот з чорниць без стерилізації готовий. Перенесіть його на зберігання в темне і прохолодне місце.

Вдалих і смачних заготовок!

Компоти Чорниця на зиму