Для сімейного обіду або вечері можна приготувати універсальний напій. Він відмінно поєднується з різними стравами. Крім того, такий компот сприятиме підтримці вашого імунітету у складний період.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Чорниця – 310 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1,5 ч. л.
  • Вода – 2,2 – 2.5 л.

Процес приготування:

Щоб приготувати чорничний компот на 3 літри на зиму в банках. Якщо ви плануєте купувати чорницю, відповідально підійдіть до її вибору. Обов’язково попросіть у продавця понюхати ягоди. Якщо чорниця буде володіти кислим ароматом, значить, вона вже почала псуватися. Такий продукт не варто купувати і використовувати в приготуванні. Приступаємо до обробки чорниці. Для початку переберіть ягоди, прибираючи всі зіпсовані плоди. Після цього пересипте чорницю в невелику миску і залийте її водою. На поверхню відразу спливе все сміття, серед якого можуть виявитися різні листочки і навіть дрібні комахи. Приберіть його з допомогою шматочка звичайної ганчірки. Після цього змініть воду і залиште в ній ягоди приблизно на 25 хвилин. Коли час вийде, промийте їх кілька разів. Розкладіть на столі кухонний рушник. Висипте на нього всі ягоди і залиште їх обсихати.

Переходимо до дуже відповідального етапу – стерилізації банок. Для початку добре промийте їх. Для цього можна скористатися харчовою содою. Наповніть невелику каструлю водою. Перенесіть її на плиту. Дочекайтеся, коли вода закипить. Обшпарте окропом кришки. Щоб простерилізувати банки, наповніть чайник водою. Поставте його на вогонь. Коли вода почне кипіти, розташуйте на носику чайника банку таким чином, щоб її наповнював пар. Протримаєте банку в такому положенні протягом 3 хвилин. В цей час розстеліть на столі рушник. Поставте на нього банки. Додатково витирати їх не варто, так як вони самі дуже швидко висохнуть. Якщо на вашій кухні не знайдеться чайника, ви можете використовувати звичайну каструлю.

Приступаємо до приготування цукрового сиропу. Наливаємо в каструлю холодну воду. Переносимо її на плиту. Коли вода закипить, починаємо поступово додавати цукровий пісок. Краще всього зробити це в кілька етапів. Постійно перемішуйте сироп, щоб кристали цукру швидко розчинялися. Додайте в каструлю 2 столові ложки ванільного цукру. Даний інгредієнт додасть компоту дуже приємний аромат, який буде відповідати його уподобанням. Останнім інгредієнтом стане лимонна кислота. Коли сироп буде готовий, вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити. Тепер нам необхідно процідити розчин. Для цього можете скористатися ситом або марлею. Завдяки даному процесу компот вийде дуже прозорим і приємним на вигляд.

Наповніть банки ягодами чорниці. Залийте їх цукровим розчином. Прослідкуйте, щоб на поверхні банки не з’явилися тріщина. Якщо ж це станеться, обов’язково поміняйте ємність. Акуратно закрутіть кришку. Розстеліть на столі кілька кухонних рушників. Переверніть банки і поставте їх на стіл. Завдяки такому положенню та гарячого компоту кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Загорніть банки в плед або великий рушник. Дозвольте їм охолонути. За цей час знайдіть прохолодне місце у своєму будинку, де компот буде чекати зими.

Компот з чорниць готовий. Він відмінно підійде для сімейного обіду. Такий напій оцінять як діти, так і дорослі. Вам варто відірватися від своїх справ і приступити до його приготування. Взимку ви точно себе подякуйте!

Компоти Чорниця на зиму