Якщо ви хочете заощадити час, але при цьому приготувати смачний напій, прочитайте цей рецепт. Готується він швидко, так як ми вирішуємо відмовити від довгого процесу обробки банок. Незважаючи на це, напій прекрасно зберігається і зможе порадувати вас взимку.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Чорниця – 3 склянки
  • Цукор-пісок – 1,5 склянки
  • Вода – 2,5 л

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з чорниць без стерилізації на зиму. Якщо ви купуєте ягоди, обов’язково перевірте їх запах. Кислий аромат чорниці свідчить про те, що ягода почала псуватися. Такий продукт вже не підійде для приготування компоту. Спочатку нам необхідно обробити ягоди. Пересипте чорницю в таз або широку каструлю. Почніть перебирати ягоди, уважно оглядаючи їх. Всю м’яту, зіпсовану і недозрілу чорницю необхідно прибрати із загальної купи. Цей процес займе багато часу, однак пропустити його не можна. Залийте ягоди водою. Зберіть всі листочки і інше сміття, яке спливе на поверхню. Щоб точно очистити ягоди, занурте у воду шматочок чистої тканини і зберіть ним залишки сміття. Після цього кілька разів промийте чорницю і пересипте її в друшляк. Так з ягід стече більша частина води. Розкладіть на столі паперові рушники і перемістіть на них чорницю. Дочекайтеся, коли ягоди повністю висохнуть.

Сухі ягоди розкладіть по банках. Їх кількість залежить суто від вашого бажання. Якщо хочете, щоб напій був більш концентрований, збільшуйте кількість чорниці. Наповніть каструлю водою. Поставте її на плиту і дочекайтеся, коли вода закипить. Залийте окріп до ягід чорниці. Дозвольте компоту постояти протягом 10-15 хвилин. Цього часу буде достатньо, так як чорниця досить невелика ягода.

Коли час вийде, перелийте настій в каструлю. Перенесіть її на вогонь. Додайте до ягід цукор. Його кількість буде залежати від того, наскільки солодкий компот любите ви і ваша сім’я. Проте дотримуватися певні пропорції також важливо. Кип’ятіть розчин протягом 10 хвилин. У результаті весь цукор повинен розчинитися.

Практично готовий компот знову розлийте по банках. Закрутіть їх кришками, які варто заздалегідь обшпарити окропом. Переверніть банки, поставивши їх на кришки. Залиште їх остигати в такому положенні. Потім переверніть банки і перенесіть їх в прохолодне місце. Рекомендується зберігати компот в коморі, підвалі або на горищі. В квартирі банки можна поставити на балкон. Там вони відмінно збережуться до зими.

Компот з чорниць готовий. Цей рецепт відмінно підійде вам, якщо ви вважаєте себе ледачим людиною. Такий компот можна пити в будь-яку погоду. Чорниця має лікувальні властивості, які не зашкодять вашому організму. Взимку смак цієї ягоди буде більш насиченим і яскравим. Зберіть волю в кулак і приступайте до приготування!

Компоти Чорниця на зиму