Якщо ви любите поєднувати різні інгредієнти і в результаті отримувати незвичайні, але дуже приємні смаки, даний рецепт створений для вас. Такий напій оцінять представники всіх поколінь. Ви точно вирішите ще раз порадувати себе і приготувати цей компот.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Цукор-пісок – 310 гр.
  • Чорниця – 300 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Лимонна кислота – 1,5 ч. л.
  • Вода – 2,5 л.

Процес приготування:

Почнемо готувати чорничний компот з лимоном на зиму. Дуже відповідально підійдіть до вибору ягід для вашого компоту. Чорниця має бути свіжою. Якщо її запах буде кислуватим, відмовтеся від такого товару. Його не варто використовувати в приготуванні. Для компоту можна взяти, як свіжу, так і заморожену ягоду. Проте свіжа чорниця зробить напій більш насиченим. Спочатку вам доведеться уважно плоди перебрати, прибираючи всі зіпсовані ягоди. Потім пересипте чорницю в глибоку миску. Залийте її водою. Приберіть з допомогою невеликої ганчірочки все сміття, що спливло на поверхню. Після цього поміняйте воду і залиште в ній ягоди приблизно на 30 хвилин. Коли час вийде, промийте чорницю. Розташуйте на столі кілька паперових рушників і висипте на них ягоди. Вони вберуть в себе всю зайву вологу з поверхні плодів.

Переходимо до обробки лимона. Добре промийте його в теплій воді. За бажанням ви можете використовувати у даному процесі мило. Чистити лимон від шкірки не потрібно. Наріжте його кільцями і відкладіть в сторону.

Стерилізувати банки ми будемо за допомогою пари. Для початку нам необхідно промити їх з содою або миючим засобом. Налийте в каструлю трохи води і перенесіть її на плиту. Коли вода закипить, обшпарте кришки для банок окропом. Для того щоб провести стерилізацію парою, використовуйте звичайний чайник або каструлю. Однак зручніше буде здійснювати цей процес за допомогою чайника. Наповніть його водою і поставте на вогонь. Коли вода почне кипіти, розмістіть на носику чайника банку так, щоб в неї потрапляв пар. Залиште її в такій позиції приблизно на 4-5 хвилин. За цей час розстеліть на столі кухонний рушник. Поставте на нього банки і залиште їх сохнути.

Для компоту нам доведеться приготувати цукровий сироп. Вам потрібно використовувати всього 3 інгредієнта: цукровий пісок, лимонну кислоту і воду. Наповніть каструлю холодною водою. Поставте її на великий вогонь. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і починайте поступово додавати цукор. Постійно перемішуйте сироп, щоб цукровий пісок добре розчинявся. Відправте в каструлю лимонну кислоту. Даний інгредієнт посприяє тому, що компот гідний до самої зими. Готовий цукровий сироп потрібно процідити. Щоб здійснити цей процес, скористайтесь шматочком марлі або ситом.

Пересипте ягоди в банки. Додайте до них лимон. Залийте вміст банок готовим цукровим розчином. Акуратно закрутіть кришку. Обов’язково стежте за тим, щоб на склі не утворювалися тріщини. Якщо ж у вас станеться така неприємна ситуація, замініть ємність компоту. Розстеліть на столі кухонний рушник. Переверніть банки і поставте їх на рушники. У такому положенні кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Коли вони повністю охолонуть, перенесіть їх в прохолодне й сухе місце.

Поєднання чорниці і лимона надають компоту незвичайний, але дуже приємний кисло-солодкий смак. Такий компот стане відмінним доповненням до обіду з гостями. Вони точно попросять у вас рецепт цього напою. Тому зберіться з силами і приступайте до приготування!

Компоти Чорниця на зиму