Джем з полуниці п’ятихвилинка – це простий і швидкий спосіб приготування джему, завдяки якому в ягодах зберігаються всі вітаміни і свіжий полуничний смак. За короткий час термічної обробки ягоди зберігаються цілими, таким чином, джем складається з густої ягідної основи та рідкого полуничного сиропу. Єдиний нюанс полягає в зберіганні такого джему – краще і довше за все він буде зберігатися в холодильнику.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

Для приготування варення з полуниці п’ятихвилинка ми вибираємо соковиту, щільну і стиглу ягоду. Замочуємо її в глибокій ємності в прохолодній проточній воді і залишаємо на 5-7 хвилин. Після чого промиваємо полуницю під струменем прохолодної води, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб стекла вода. Потім видаляємо з ягід чашолистки.

Для того щоб полуниця виділила якомога більше соку, засипаємо її цукром, перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 1,5-2 години.

Після того, як полуниця виділила сік, цукор став вологим і майже розчинився, ставимо ємність з ягодами на повільний вогонь. Додаємо півсклянки кип’яченої води, перемішуємо і доводимо масу до кипіння. В цей час готуємо банки для варення: промиваємо їх питною содою, добре споліскують водою і ставимо в духовку на решітку шийкою вниз. Стерилізуємо банки при температурі 110-120 градусів 5-7 хвилин.

Після закипання на поверхні джему почне з’являтися піна, яку слід відразу ж прибрати за допомогою дерев’яної ложки або шумівки.

Після того, як ягода закипіла, проварюємо джем 5 хвилин і знімаємо з вогню.

Готовий гарячий джем розподіляємо по банкам і закручуємо прокип’яченими кришками. Банки перевертаємо догори дном і залишаємо джем до повного охолодження.

Готовий джем прибираємо в холодильник на зберігання, а невелика кількість залишаємо для дегустації. Приємного апетиту!

Варення з полуниці Джем з полуниці Джеми Заготовки з полуниць на зиму Полуниця на зиму