Смачні і пікантні мариновані огірки гострі легко приготувати в домашніх умовах, забезпечивши себе на зиму прекрасною закускою. Гостроту заготовки можна контролювати завдяки якості і кількості гіркого перцю в складі, тому закуску можна зробити більш або менш гострою.


Інгредієнти: на 4 л.

  • Огірки – 2 кг
  • Часник – 4 – 5 головок
  • Перець чорний горошок – 7 – 10 шт.
  • Перець духмяний горошок – 7 – 10 шт.
  • Гвоздика – 5 – 7 шт.
  • Кріп (з парасольками) – 2 – 3 гілки
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Листя хрону – 3 – 4 шт.
  • Листя вишні – 3 – 4 шт.
  • Листя чорної смородини – 3 – 4 шт.
  • Перець чилі 0.25 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Оцтова есенція – 2 ч. л.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

Готувати гострі мариновані огірки легко! Свіжі невеликі огірочки ретельно промийте і замочіть їх у холодній воді на кілька годин.

Спеції теж обполосніть – наприклад, часник і гострий перець. Сипучі спеції відміряйте і відкладіть.

У вимочених огірочків обріжте попки з двох сторін. Або можна просто наколоти огірки виделкою, щоб вони краще вбирали маринад.

Банки для закачування огірків стерилізуйте і викладіть на дно вимиті листя, часник і гілочки кропу.

Підготовлені огірочки щільно утрамбуйте в банках.

За бажанням можете підкласти до огірочків пару-трійку помідорів. Часничок і інші добавки краще розподілити по банку рівномірно.


В останню чергу не забудьте додати перець. Від початкової гостроти і кількості перцю буде залежати гострота огірків.

В банку з огірками влийте крутий окріп під саме горлечко банки.

Залиште банку з огірками хвилин на десять під кришкою, щоб огірки гарненько пропарились.

Воду з огірків потрібно злити в каструлю і кинути туди гвоздичку.

Огірки в банку знову прикрийте кришкою, щоб вони не охолоджувались.

У воду, яку злили з огірочків потрібно додати цукор, сіль і спеції і поставити на плиту.

Коли розсіл закипить, швидко влийте його в банку до огірків, додайте в банку оцтову есенцію і закатайте.

Остигати огірочки повинні догори дригом і укутаними в якій-небудь теплий плед або ковдру.

Прибирати огірочки на зберігання ви можете через добу-двоє, коли заготівля в «утеплювач» повністю охолоне.

Консервовані огірки в 3-х літрових банках на зиму Мариновані огірки без стерилізації на зиму Мариновані огірки з оцтом без стерилізації на зиму Мариновані огірки з оцтом в 3-літрових банках на зиму Мариновані огірки на 3-х літрову банку на зиму Огірки гарячим способом на зиму