Груша – приголомшливо смачний фрукт, з якого можна приготувати джем, конфітюр і компот. Сьогодні ми займемося приготуванням смачного грушевого варення з додаванням лимона. Лимон надає варенню прекрасний цитрусовий аромат, тонку кислинку і виступає природним консервантом. Варити варення ми будемо в кілька етапів, щоразу доводячи його до кипіння, тому тверді груші, які ми будемо використовувати для варення, зберігають свою форму і варення залишається прозорим.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Груша – 2 кг
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Вода – 120 мл
  • Лимон – 0.5 шт.

Процес приготування:

Готувати грушеве варення часточками з лимоном на зиму просто! Для варення необхідно відібрати стиглі тверді груші хорошої якості. Промиваємо їх під прохолодною проточною водою і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони обсохнули від води.

В каструлю з товстим дном насипаємо цукор і наливаємо воду, ставимо на повільний вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння. Після того, як сироп закипів, проварюємо його 3-5 хвилин і знімаємо з вогню.

За допомогою овочерізки груші чистимо від шкірки, розрізаємо навпіл і видаляємо плодоніжки і серцевину. Нарізаємо невеликими скибочками груші.

Підготовлені груші викладаємо в гарячий сироп і ставимо каструлю на повільний вогонь, починаємо нагрівати масу.

В цей час промиваємо лимон, відрізаємо необхідне нам кількість, розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Нарізаємо лимон невеликими кубиками разом з шкіркою.

Додаємо лимон в варення, перемішуємо і доводимо до кипіння, після чого знімаємо з вогню. Каструлю прикриваємо бавовняним рушником і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Потім знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Таку процедуру проводимо 3-4 рази.

Після останнього закипання варення розкладаємо по стерилізованим банкам, закручуємо прокип’яченими кришками і перевертаємо банки догори дном. Вкриваємо банки з варенням махровим рушником або ковдрою і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Після чого прибираємо варення на зберігання в темне прохолодне місце.

Варення Варення з груш з лимоном Варення з груш на зиму Королівське варення з абрикосів