Багато господинь попередньо відварюють гусака перед запіканням, вважаючи, що так м’ясо краще пропечеться і буде смачніше. Однак, як показує досвід, після такої обробки птах виходить більш прісної. У даному рецепті пропонуємо замаринувати сиру тушку на ніч в апельсиново-часниковому соусі, після чого начинити фруктами і запекти в рукаві. Такий гусак виходить неймовірно соковитим, ароматним і дуже насиченим за смаком.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 2,5 кг
  • Яблука – 2 шт.
  • Апельсин – 2 шт.
  • Курага – 7 шт.
  • Чорнослив – 5 шт.
  • Родзинки – 1 жменя
  • Часник – 5 зуб.
  • Розмарин – 1 ч. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати гусак з яблуками, апельсинами і курагою в духовці? Готуємо ароматний склад для маринування гусака. Для цього очищаємо часник пропускаємо його через прес або натираємо на дрібній тертці. З одного апельсина вичавлюємо сік. Змішуємо в невеликій мисці часникову кашку, апельсиновий сік, сіль, мед, розмарин і чорний мелений перець за смаком.

Тушку птиці промиваємо, відрізаємо крильця і ділянки з надлишком жиру. Обсушуємо тушку паперовими рушниками. Натираємо гусака приготованим соусом зовні і зсередини. Поміщаємо птицю в закриту посуд і прибираємо в холодильник для маринування на ніч.

Готуємо начинку. Для цього яблука миємо, видаляємо насіннєву коробочку і нарізаємо великими шматками. Апельсин очистити від шкірки і білих плівок, видаляємо кісточки. Залишаємо часточки цілком. Чорнослив, родзинки і курагу моєму в теплій воді й обсушуємо. Якщо сухофрукти занадто великі, ріжемо їх на частини поменше. Змішуємо підготовлені фрукти, злегка присипаємо суміш сіллю і чорним меленим перцем.

В черевце птиці викладаємо начинку, краї шкіри зашиваємо суворою ниткою або заколюємо дерев’яною шпажкою. Начинену тушку гусака покласти в рукав, щільно зав’язуємо краю з обох сторін. Робимо пару проколів для виходу пари.

Поміщаємо гусака в рукаві на деко і встановлюємо в заздалегідь розігріту до 250 градусів духовку. Через десять хвилин знижуємо температуру до 140 градусів і продовжуємо запікати ще два з половиною години.

Після закінчення зазначеного часу розрізаємо рукав по центру і розкриваємо його, щоб поверхня птиці могла зарум’янитися. Поливаємо шкіру виділився жиром. Температуру духовки знову збільшуємо до 220 градусів і стежимо, щоб сформувалася красива рум’яна кірочка.

Готового рум’яного гусака дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути і витягаємо з рукава. Перекладаємо птицю на сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді до столу.

Приємного апетиту!

Гусак в рукаві в духовці Гусак з яблуками в духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак з яблуками і чорносливом в духовці Гусак цілком у духовці Гуска з чорносливом в рукаві в духовці Рецепти на Новий рік