Відмінний варіант святкового сімейного обіду. Вигляд у запеченого гусака дуже апетитний: рум’яна кірочка вкриває всю тушку і привабливо контрастує з гуртками апельсина. Щоб шкірка була хрусткою, додатково змастимо її невеликою кількістю меду – це також і легку насолоду додасть. Щоб м’ясо птиця вийшла дійсно соковитою, маринувати тушку перед запіканням варто довше, в ідеалі – цілу ніч.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак (потрошених) – 2,5 кг
  • Яблука – 3 шт.
  • Апельсин – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати гусака з яблуками і апельсинами у фользі? Тушку птиці смалимо для видалення залишків пір’я, потім ретельно промиваємо, зрізаємо ділянки з надлишком жиру. Обсушуємо тушку паперовими рушниками.

Посипаємо гусака сіллю і чорним меленим перцем з усіх боків. Потім змащуємо кашкою з пропущеного через прес часнику. Руками втираємо спеції в тушку зсередини і зовні.

Залишаємо тушку в холодильнику промаринуватися, обернувши харчовою плівкою – так аромат часнику не буде поширюватися на інші продукти. Добре, якщо гусак буде маринуватися не менше шести-семи годин.

Після маринування начиняємо порожнину птиці порізаними на великі шматки яблуками. Не набиваємо черевце щільно, інакше гуска не пропечеться. Краї черевця зшиваємо ниткою або складаємо дерев’яною шпажкою.

Поміщаємо гусака спинкою донизу в підходящу за розміром форму для запікання.

Закриваємо фольгою блискучою стороною всередину. Ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо протягом двох з половиною – трьох годин. За цей час пару раз відкриваємо фольгу і поливаємо тушку виділився жиром.

За півгодини до готовності фольгу остаточно знімаємо. Апельсини ріжемо на тонкі кружальця, видаляють кісточки. Поверхня гусака змащуємо рідким медом і викладаємо на неї гуртки апельсинів. Повертаємо форму в духовку і продовжуємо запікати.

Готового рум’яного гусака дістаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути. Розбираємо на порції і подаємо до столу. Відмінним гарніром послужить картопляне пюре – воно нейтрально за смаком, на його тлі добре проявляється насичене м’ясо гусака і ароматна фруктова начинка.

Приємного апетиту!

Гусак в духовці Гусак з хрусткою скоринкою цілком у духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак з яблуками у фользі в духовці Гусак у фользі в духовці