Хачапурі – це чудова ароматна випічка грузинської кухні. Готують її з тіста на мацоні або кефірі, рідше з дріжджового та листового тіста, додаючи начинку, як правило, це Імеретинський сир або Сулугуні. Сьогодні ми приготуємо хачапурі з м’ясною начинкою, сиром і яйцем. В результаті у нас вийдуть смачні і ароматні ситні коржі.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Борошно пшеничне – 370 гр.
  • Йогурт – 5 ст. л.
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Вода – 60 мл
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Яловичий фарш – 400 гр.
  • Сир Сулугуні – 300 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 2 зуб.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Томатна паста – 1,5 ч. л.
  • Коріандр – 1,5 ч. л.
  • Кінза – 4 гілки
  • Масло рослинне – 4 – 5 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
  • Сіль – 3/4 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати хачапурі з фаршем, в ємності з теплою водою розчиняємо дріжджі і цукор, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб пішла реакція і на воді з’явилася невелика шапочка з пінки. Далі ми просіваємо борошно, додаємо сіль, вливаємо йогурт і молоко, пару столових ложок рослинного масла. Замішуємо тісто вимішуємо його руками 5-7 хвилин, щоб воно стало м’яким і еластичним. Потім згортаємо його в кулю, кладемо в миску, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно збільшилося в 2 рази.

В цей час готуємо начинку: на гарячу сковороду наливаємо трохи олії і викладаємо фарш. Підсмажуємо його до напівготовності, постійно помішуючи. Далі у фарш додаємо пропущений через прес часник і цибулю, закриваємо кришкою і готуємо 5-7 хвилин. Помідори промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на хвилину. Потім виймаємо і споліскують холодною водою. Після цього знімаємо шкірку. Шаткуємо помідори дрібними кубиками і відправляємо в сковороду до фаршу. Туди ж додаємо томатну пасту, коріандр, нарізану кинзу, перець і сіль. Смажимо до готовності 8-10 хвилин. Потім викладаємо начинку на тарілку, щоб вона охолола. Додаємо сир, натертий на крупній тертці, і перемішуємо.

Після того, як тісто підросло, акуратно викладаємо його на присипану борошном поверхню і ділимо на три частини. Кожну частину розгортаємо в коржик овальної форми товщиною не більше 1 см

У центр коржі викладаємо 1/3 начинки і розподіляємо її так, щоб від краю коржі залишилося вільне тісто. Звертаємо краю коржі, трохи накладаючи їх на начинку, щоб вийшов човник.

Викладаємо хачапурі на деко, застелений пекарської папером. В центрі кожного хачапурі робимо невелике поглиблення і вибиваємо туди яйце. Ставимо хачапурі в духовку, розігріту до 200 градусів випікатися 15-20 хвилин, поки тісто не покриється апетитною золотистою скоринкою.

Готове хачапурі дістаємо з духовки, викладаємо на блюдо, посипаємо рубаною кінзою і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Хачапурі Хачапурі з м'ясом Хачапурі по-аджарськи Хачапурі човник