Хашлама – дуже ситне блюдо. Для його приготування використовується велика кількість овочів та м’ясо. В даному випадку – баранина. Дивно, але таке смачне і багатокомпонентне страва не вимагає особливих турбот. Найголовніше – це вимити, почистити і нарізати овочі. Потім укладаємо в каструлю всі компоненти шарами, ставимо на плиту і «забуваємо» про хашламу на кілька годин. Навіть заважати її не потрібно.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Баранина – 1 кг
- Болгарський перець солодкий – 3 шт.
- Помідори свіжі – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Морква – 1 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування хашлама з баранини в каструлі? Для приготування хашлама зручно використовувати високу каструлю з товстим дном – це забезпечить рівномірне гасіння та допоможе уникнути пригорання. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння і ріжемо тонкими кільцями. Укладаємо їх на дно каструлі першим шаром. Масло додавати не потрібно.
Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо на тонку соломку. На шар цибулі розподіляємо частина нарізаних перців.
Томати миємо, обсушуємо й ріжемо тонкими кружками. Викладаємо їх поверх перців.
Для хашлама можна використовувати ті ділянки баранини, які не годяться для приготування, наприклад, шашлику або плову. Тобто, частини з кістками, обрізки. Звичайно, ідеально підходять реберця. Обсушуємо баранину і ріжемо впоперек на невеликі шматочки. На помідори викладаємо рівним шаром частина підготовленої баранини, за смаком посипаємо сіллю, червоним і чорним меленим перцем, подрібненими зубками часнику.
Закриваємо м’ясо шаром цибулі та болгарського перцю. При необхідності повторюємо послідовність, знову укладаючи шар помідорів, баранини і цибулі з перцем, не забуваючи солити і присмачувати меленим перцем. Після того, як всі компоненти будуть покладені в каструлю шарами, щільно закриваємо її кришкою і ставимо на плиту. Ніякої рідини вливати не потрібно, оскільки при гасінні буде виділятися м’ясної і овочевий сік. Після того, як вміст каструлі закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо хашламу три – чотири години при закритій кришці. Заважати інгредієнти не потрібно. М’ясо повинно нудитися в утворився бульйоні до м’якого стану, коли воно легко розпадається на волокна.
Розкладаємо готову хашламу по порційним глибоких тарілках, наливаючи кількість бульйону за бажанням. Додаємо в миску посічену свіжу зелень. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Хашлама Хашлама з баранини