Хашламу можна готувати з абсолютно будь-яким м’ясом. У поєднанні з овочами воно стає набагато соковитіше і пахучіше, будь то баранина, яловичина, свинина або курка. Від виду м’яса залежить тільки час приготування страви, адже потрібно, щоб воно добре размягчилось і легко розпадалося на волокна. За даним рецептом готуємо хашламу зі свининою.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинина – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 6 головок
  • Помідори свіжі – 7 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 2 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Айва – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Кріп – 0.5 пучків
  • Петрушка – 0.5 пучків
  • Базилік свіжий – 0.5 пучків
  • Пиво – 1 склянка
  • Приправа для м’яса – за смаком
  • Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Готувати хашламу з свинини в казані просто! Свинину обсушуємо й розрізаємо на порційні шматки. Посипаємо їх сіллю, чорним меленим перцем і сумішшю спецій для свинини. Втираємо руками прянощі в м’ясо, залишаємо на п’ятнадцять хвилин для маринування.

Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо на часточки.

Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо на смужки.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння і ріжемо тонкими кільцями або полукружиями.

Петрушку, базилік і кріп промиваємо й обсушуємо на рушник. Рубаємо зелень ножем

Тепер «збираємо» хашламу для подальшого гасіння. Зручно використовувати об’ємний казан або товстостінну каструлю. Викладаємо половину нарізаних томатів на дно каструлі першим шаром. Масло додавати не потрібно. Злегка солимо. Викладаємо половину цибулі та болгарського перцю. Далі розподіляємо половину всієї нарізаної зелені. На шари овочів тепер викладаємо підготовлену свинину. На неї розсипаємо очищені зубки часнику. Поверх м’яса знову укладаємо шарами залишилися овочі: помідори, ріпчаста цибуля, болгарський перець і зелень. Шари не забуваємо злегка посолити. В останню чергу вливаємо пиво.

Закриваємо казан кришкою і ставимо на плиту. Після того, як вміст дійде до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо хашламу півтора – два години. Заважати інгредієнти не потрібно. М’ясо повинно нудитися в насиченому бульйоні до такого стану, коли воно легко розпадається на волокна. За сорок хвилин до готовності додаємо в хашламу порізаний на великі шматки очищену картоплю і розрізані на четвертинки айву без кісточок.

Розкладаємо готову хашламу по глибоких мисках разом з бульйоном. Подаємо в гарячому вид вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з свинини Хашлама на пиві