Рум’яна блискуча качка, запечена в духовці, з начинкою з квашеної капусти і яблук – соковито, смачно, святково і дуже привабливо. На додаток до птиці пропонуємо приготувати і журавлинний соус – з таким супроводом качине м’ясо набуває абсолютно особливий смаковий відтінок. Така качка стане головною стравою на святковому столі.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Качка домашня – 2 – 2,5 кг
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Мед – 2 ст. л.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Сіль (для качки) – за смаком
- Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
- Квашена капуста – 150 гр.
- Яблука – 5 шт.
- Родзинки – 50 гр.
- Ялівець – 5 шт.
- Часник – 1 бутон
- Журавлина (заморожена) – 100 гр.
- Сіль (для соусу) – за смаком
- Цукор-пісок (для соусу) – 2 ч. л.
- Розмарин сушений – 2 щіпки
Процес приготування:
Як приготувати качку з квашеною капустою і яблуками в духовці? Тушку качки зачищаємо від забруднень, смалимо, якщо потрібно, і ретельно промиваємо у воді. Поміщаємо тушку в солону холодну воду (на п’ять літрів води – три столові ложки солі) і залишаємо на пару годин. Потім ще раз промиваємо тушку і добре обсушуємо. Готуємо маринад для птиці. Для цього в невеликій ємності змішуємо рідкий мед, гірчицю, соєвий соус і чорний мелений перець. Ретельно перемішуємо всі разом до однорідності.
Приготовленим маринадом змащуємо качку зовні і гарненько обробляємо зсередини. Залишаємо тушку маринуватися на час, поки будемо займатися начинкою.
Поки качка маринується, 2 яблука очищаємо, промиваємо, розрізаємо на четвертинки і вирізаємо насіннєві коробочки. Потім ріжемо на четвертинки на дрібні часточки. Квашену капусту руками віджимаємо від зайвої рідини. Змішуємо в мисці капусту, часточки яблук, промитий і обсушенный родзинки і ягоди ялівцю. Начинка готова.
Приготовлену начинку поміщаємо в порожнину промаринованной качки. Черевце складаємо зубочистками, щоб начинка не випадала. Проколюємо в декількох місцях поверхня качки. Поміщаємо птицю в рукав. В рукаві робимо пару проколів для виходу пари. Поміщаємо качку в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на півтори години. Після закінчення цього часу рукав розрізаємо і відкриваємо поверхню качки. Навколо розкладаємо промиті і наколоті зубочисткою цілі яблука (три штуки). Головку часнику розрізаємо впоперек на дві частини, які також укладаємо поруч з тушкою. Повертаємо качку в духовку і продовжуємо запікати її ще одну годину. періодично відкриваємо духовку і поливаємо тушку виділився жирком.
Для приготування соусу ягоди журавлини поміщаємо в миску і пюрируем блендером до однорідності.
Пюре з журавлини поміщаємо в сотейник. Додаємо приблизно півсклянки рідини, яка виділилася при запіканні качки (збираємо її з форми ложкою під час запікання). Також кладемо цукор-пісок, сіль за смаком і розмарин. Отриману суміш доводимо до кипіння на плиті і уварюють протягом десяти хвилин. Соус повинен загуснути, так як частина вологи випарується. Не забуваємо заважати масу, щоб не було пригорання.
Готову качку дістаємо з духовки. Викладаємо її на сервірувальне блюдо. Навколо розкладаємо запечені яблука, часник. Приготований журавлинний соус подаємо окремо в соусниці. Ідеальний гарнір до такої качці – картопляне пюре або запечена картопля.
Смачного!