Картопляні запіканки можна готувати з найрізноманітнішими начинками. Варіант з м’ясом – завжди смачний і безпрограшний. Це ситне блюдо можна з успіхом подати як на обід, так і на вечерю. У супроводі з салатом зі свіжих овочів, запіканка стане відмінним пунктом повсякденного сімейного меню.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яловичина або Яловичий фарш – 300 гр.
  • Картопля – 7 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Манна крупа – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Коріандр – 0.33 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати картопляну запіканку з яловичиною? Картоплю необхідно очистити від шкірки, добре промити і нарізати невеликими шматочками. Заливаємо картоплю водою і варимо до готовності. Враховуючи, що картопля нарізана невеликими скибочками, приготування не займе більше 15-20 хвилин.

У той час, поки картопля вариться, очищаємо цибулю від лушпиння, промиваємо та нарізаємо його дрібними шматочками. У сковорідці розігріваємо рослинне масло і викладаємо на неї нарізану цибулю. Пасеруємо до золотистого кольору протягом декількох хвилин.

Відварну яловичину тим часом нарізаємо дрібними кубиками. Також можна варене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Ще як варіант, можна взяти сирої яловичий фарш і обсмажити разом з цибулею. Спосіб з вареної яловичиною є більш дієтичним.

Кубики вареної яловичини відправляємо на сковорідку до золотистої цибулі. Постійно помішуючи, прогріваємо все разом протягом п’яти хвилин. Додаємо коріандр, сіль, мелений чорний перець по смаку, перемішуємо і знімаємо з плити.

Тим часом картопля зварився. Перекладаємо шматки картоплі без рідини в окрему миску. Туди ж висипаємо одну столову ложку манної крупи і половину норми вершкового масла. Використовуючи занурювальний блендер або міксер, робимо з картоплі з добавками пюре. Якщо пюре вийшло дуже густим, можна розбавити його невеликою кількістю молока і знову збити. В отримане пюре кладемо яйце і перемішуємо.

Готуємо форму для запікання. Її потрібно добре змастити маслом і обсипати залишилася манкою. Це полегшить завдання при нарізці і витягу шматочків запіканки при подачі.

У форму викладаємо половину приготованого пюре. Розрівнюємо ложкою пюре по всьому периметру, намагаючись зробити рівний шар.

На картопляне пюре викладаємо м’ясну начинку з цибулею, обережно розподіляємо її ложкою, намагаючись покрити картопляний шар.

Третім шаром укладаємо залишилося картопляне пюре, акуратно розрівнюємо ложкою поверхню.

вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі і змащуємо їм поверхню запіканки – це дасть гарну рум’яну скоринку. Форму зі змазаною запіканкою ставимо в попередньо розігріту до 220 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо протягом сорока хвилин.

При випіканні необхідно орієнтуватися на свою духовку. Можливо, часу знадобиться більше або менше. Основний критерій готовності – золотава скоринка і злегка відійшла від стінок скоринка запіканки. Завдяки манки, пюре стане щільним і при запіканні злегка відійде від форми.

Готову запіканку дістаємо з духовки і даємо їй трохи охолонути, щоб не обпектися при подачі. Прямо у формі її можна розділити плоскою лопаткою на порційні шматки. Вже на тарілках її можна прикрасити гілочками зелені.

Приємного апетиту!

Дитяча картопляна запіканка з фаршем в духовці Запіканка з картопляного пюре в духовці Запіканка з картопляного пюре з фаршем та сиром у духовці Картопляна запіканка Картопляна запіканка з фаршем як в садочку в духовці Картопляна запіканка з яйцем в духовці