Кавказький шулюм готується на основі баранини і включає в себе багато овочів і зелені. До речі, приготувати цей наваристий суп можна не тільки вдома на плиті, але і в казані на багатті. Весь процес займе орієнтовно дві години. Важливо, щоб м’ясо повністю разварилось і стало м’яким, распадающимся на волокна. У такому стані воно повноцінно насичує бульйон м’ясним смаком і стає дуже податливим – його просто ділити на порції і комфортно жувати.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Баранина – 1,3 кг
- Картопля – 10 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- в’ялені Помідори – 150 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лавровий лист – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Перець духмяний горошок – 4 – 5 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
Готувати кавказький шулюм з баранини просто! Баранину обсушуємо й ріжемо великими шматками поперек волокон. Поміщаємо підготовлене м’ясо в об’ємну каструлю або казан. Кладемо поверх лаврове листя.
Заливаємо баранину такою кількістю води, щоб м’ясо було повністю покрите. Солимо за смаком. Ставимо на плиту, закриваємо кришкою і доводимо на сильному вогні до кипіння. Після цього знижуємо температуру плити і варимо баранину при повільному кипінні до готовності. Це займе приблизно годину-півтора.
Поки м’ясо вариться, готуємо овочі. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо великими брусками.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо тонкими півкільцями або поперечними пір’ям.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими шматочками довільної форми.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки, після чого нарізаємо м’якоть тонкими короткими смужками.
За даним рецептом використовуємо в’ялені помідори – вони дають супу особливий приємний смак. Якщо в’ялених томатів в наявності немає, то можна пустити в хід і свіжі. Чотирьох штук середнього розміру буде достатньо. В’ялені томати кладемо цілком, а свіжі – нарізаємо кубиками.
Коли м’ясо стане м’яким, засипаємо в каструлю всі підготовлені нарізані овочі. Доливаємо воду, оскільки частина її випарувалася під час варіння.
Варимо суп після додавання овочів двадцять п’ять-тридцять хвилин. Картопля повинна стати повністю м’якою. За десять хвилин до готовності додаємо в шулюм всі види духмяних перців, сіль і подрібнений часник.
Даємо готового супу трохи постояти на вимкненій плиті, щоб охолонути до комфортної температури і стати насиченим Готовий шулюм розливаємо по порційним мисках. Посипаємо подрібненою свіжою зеленню і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Шулюм Шулюм в казані