Пакетиками з розпушувачем, які продаються практично в будь-якому продуктовому магазині, вже навряд чи здивуєш сучасних господинь. Чарівний порошок до призовної упаковці, обіцяє тісто «як пух» повільно, але вірно витісняє стару добру соду зі списку інгредієнтів для випічки. Але в цьому рецепті ми не будемо використовувати ні те, ні інше. Наш секретний інгредієнт зовсім і не секретний, адже це – курячі яйця.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Лимон – 0.5 шт.
- Сухофрукти або Цукати – 1 склянка
- Горіхи – 0,5 склянки
- Борошно пшеничне – 200 гр.
Процес приготування:
Готувати кекс без розпушувача легко! Улюблені сухофрукти (я віддаю перевагу не дуже солодкі чорнослив і курагу) нарізаємо на невеликі шматочки. Якщо ви дуже любите солодку випічку, сухофрукти можна замінити цукатами.
Вершкове масло розтоплюємо на повільному вогні і охолодити до кімнатної температури.
Беремо яйця і відокремлюємо жовтки від білків (це неважко зробити, якщо ножем розбити яйце навпіл і перекочувати жовток з однієї шкарлупки в іншу. Білок при цьому буде витікати плавно в заздалегідь підготовлену ємність).
До жовтків додаємо цукор, а білки прибираємо в холодильник.
Віночком ретельно розтираємо жовтки з цукром, тонкою цівкою вливаємо вершкове масло і ретельно перемішуємо.
В отриману масу додаємо сік лимона, сухофрукти, горіхи і просіяне борошно. Ретельно вимішуємо до однорідної консистенції.
Білки збиваємо до крутих піків, додаємо до тіста і акуратно перемішуємо ложкою рухом зверху-вниз;
Готове тісто викладаємо у форму для кексу. Якщо форма силіконова і не має антипригарним покриттям, то її треба попередньо змастити вершковим маслом.
Випікаємо при температурі 180°C 50 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
Готові кекси злегка остудити, посипати ваніліном або цукровою пудрою. Для прикраси можна використовувати збиті вершки і свіжі фрукти. Приємного апетиту!
Кекси Кекси без молока Кекси в духовці Лимонний кекс класичний Лимонні кекси