Класичний маннік на сметані – це простий і дуже смачний пиріг, з приготуванням якого впорається навіть починаюча господиня. Ніжний і повітряний, в міру солодкий, він ідеально підійде як повсякденний, так і святковий стіл з чашкою ароматної кави або склянкою теплого молока. Для додання маннику більш яскравих смаків можна додати в нього лимонну або апельсинову цедру, свіжі ягоди, какао або начинку на ваш смак. Включайте фантазію і творіть!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Манна крупа – 200 гр.
  • Сметана 15% – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 170 гр.
  • Борошно – 150 гр.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Масло вершкове – 10 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати класичний маннік на сметані. Манну крупу насипати в глибоку миску і змішуємо зі сметаною. Ретельно вимішуємо інгредієнти і залишаємо на 40-50 хвилин, щоб манна крупа розбухла.

В чисту суху миску розбиваємо яйця, додаємо цукор і за допомогою міксера збиваємо до утворення легкої піни.

Після закінчення часу до збитим яєць з цукром додаємо набряклу манку і ще раз перемішуємо тісто.

Потім в тісто просіваємо борошно, додаємо соду і ванілін, перемішуємо тісто до однорідної консистенції, щоб не було грудочок.

Форму для випікання змащуємо шматочком м’якого вершкового масла і викладаємо в неї тісто. Трохи розрівнюємо його зверху силіконової лопаткою і ставимо манник випікатися в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Готовність пирога перевіряємо шпажкою. Проколюємо їй пиріг в центрі і виймаємо. Якщо манник готовий – шпажка буде сухою.

Готовий манник виймаємо з духовки і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб він трохи охолов. Потім акуратно перекладаємо його з форми на блюдо, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо на стіл з чашкою гарячого чаю. Приємного чаювання!

Манник без борошна Манник без кефіру Манник без молока Манник без молока і кефіру Маннік на сметані класичний Пишний маннік на сметані розсипчастий