В даний час компот рідко з’являється на домашньому столі, адже його незаслужено замінили магазинними напоями, соками і замороженими фруктами. Але є господині, які радують своїх близьких натуральним і якісним домашнім компотом, заготовленим в банки на зиму. Ароматним, смачним і красивим варіантом цієї заготовки буде компот-асорті з сливи, яблука і груші, важливо тільки підібрати для компоту якісні фрукти. Готуємо узвар без стерилізації, але банки повинні бути чистими і простерилизованными.
Інгредієнти: на 6 арк.
- Слива синя (невелика) – 60 шт.
- Яблука – 6 шт.
- Груша – 5 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Вода – 5 л
Процес приготування:
Як приготувати компот із слив, яблук і груш на зиму? Для компоту виберіть цілі, красиві і без дефектів сливи, груші та яблука.
Відразу відміряйте, розраховане на обсяг заготівлі компоту, кількість цукру і чистої питної води.
Фрукти добре промийте. У груш і яблук видалити насіннєві коробочки і наріжте фрукти шматочками будь-яких розмірів. Знімати шкірку чи ні, вирішуйте на свій розсуд, адже є сорти з ніжною шкіркою. Сливу залиште з кісточкою, що додасть компоту особливий смак.
3-літрові банки підготуйте заздалегідь: помийте і стерилізуйте в духовці або гарячим паром. Прокип’ятіть кришки закаточні. В банки шарами і в якому порядку укладіть підготовлені фрукти, заповнюючи їх на половину обсягу.
До фруктів у банку відразу насипте по склянці цукрового піску.
Кількість цукру можна змінити в залежності від солодощі фруктів, але менше склянки в компот не насипається, так як цукор є консервантом.
У великій каструлі закип’ятіть чисту воду. Потім окропом обережно, щоб не лопнуло скло, залийте фрукти в банки, заповнюючи їх вище верху горлечка, щоб вода переливалася через край. Це потрібно для повного видалення повітря з заготовки.
Банки з компотом відразу щільно закупорьте кришками.
Потім перевірте герметичність закупорки, і банки в руках кілька разів поверніть, щоб цукор добре і весь розчинився.
Потім банки поставте на кришки і на добу щільно укрийте будь «шубою». Охолоджений компот із слив, груш і яблук перенесіть на зберігання в темне прохолодне місце.
Вдалих і смачних заготовок!
Компот з груш на зиму Компот з яблук на зиму Компот із слив і яблук Компот із слив на зиму Компоти Сливи на зиму