Абрикос і зливу близькі «родичі», якщо розглядати їх з боку ботаніки. Та й за смаком деякі сорти цих фруктів дуже схожі. Абрикоси зазвичай кисло-солодкі, а ось сливи можуть бути абсолютно різними. Від медових і нудотно солодкі, до дуже кислих. Вибирайте на свій смак.
Інгредієнти: на 3 л.
- Абрикоси – 200 гр.
- Слива синя – 200 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Вода – 2.2 – 2.5 л.
Процес приготування:
Щоб приготувати компот з абрикосів та слив без стерилізації на зиму, підготуйте всі інгредієнти. Сливи і абрикоси переберіть. Залиште тільки стиглі і незіпсовані плоди. Помийте їх і трохи обсушити. При закатці даного компоту можна використовувати фрукти, як з кісточками, так і без них. На смак це ніяк не вплине, але скоротить термін зберігання компоту (з кісточками компот зберігається менше часу).
Підготуйте банки для компоту. Помийте їх з содою і просушіть. У банку покладіть сливу. При цьому в кожній штуці зробіть проколи зубочисткою. Завдяки цьому сливи не лопнуть в момент, коли їх будуть заливати окропом.
В банку до сливам відправте абрикоси.
Слідом за абрикосами насипте цукор. Залежно від ваших смакових уподобань і сорти сливи, який ви використовуєте для приготування компоту, кількість цукру можна змінювати як в меншу, так і в більшу сторону.
В каструлі доведіть до кипіння воду і відразу ж залийте нею фрукти в банку. Заливайте воду до самого краю горловини.
Загорніть кришку за допомогою спеціальної машинки або щільно закрутіть гвинтову.
Кілька разів переверніть банку догори дном і назад, щоб розчинився цукор краще. Потім поставте банки з готовим компотом остигати, обгорнувши їх в рушник або ковдру. Зберігати банки з абрикосово-сливовим компотом необхідно в коморі або підвалі.
Смачного!