Чорноплідна горобина (аронія) – ягода досить урожайна. Свіжу ягоду майже не їдять, через терпкість смаку, але з неї виходить смачний і корисний компот. Аронію в компотах нерідко доповнюють інший ягодами або фруктами, і як варіант компоту-асорті буде чорноплідна горобина з яблуком. Яблуко надає компоту приємну кислинку і прибирає її терпкість. Готуємо узвар методом 2-кратної заливки і в 3-літрових банках.
Інгредієнти: на 3 л.
- Чорноплідна горобина – 300 гр.
- Цукор-пісок – 1.5 склянки
- Яблука – 3 шт.
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
Як почати готувати компот з чорноплідної горобини і яблук на 3-літрову банку на зиму? Свежесобранную аронії (збирати краще після перших заморозків) перебираємо, видаляємо дрібне сміття, відокремлюємо ягоди від гілочок і зрізаємо плодоніжки. Потім ягоди на друшляку добре промиваємо, щоб видалити восковий наліт на плодах. Залишаємо аронію на друшляку на 10 хвилин для стікання всієї рідини.
Яблука промиваємо, розрізаємо на шматочки і видаляємо насіннєві коробочки.
Беремо чисті сухі (стерилізувати не треба) 3-літрові банки і укладаємо в них аронію і яблучні скибочки.
Кип’ятимо в окремій каструлі чисту воду і заливаємо окропом вміст банок, заповнюючи їх до верху горлечка. Банки прикриваємо сухими чистими кришками і залишаємо на 15 хвилин для настоювання.
В ту ж каструлю насипати, розрахований на кількість банок, цукор.
Після закінчення часу настоювання компоту, воду з банок через спеціальну кришку, переливаємо до цукру в каструлі.
Каструлю ставимо на середній вогонь, цукор перемішуємо до повного розчинення і кип’ятимо, сироп протягом 3 хвилин від початку кипіння.
Потім киплячим сиропом повторно заливаємо ягоди і яблука в банку. Закорковуємо банки, перевіряємо їх герметичність і ставимо на кришки. Компот з чорноплідної горобини із яблуками готовий. Банки прикриваємо будь покривалом, і після охолодження, переносимо на зберігання в темне і прохолодне місце.
Вдалих і смачних заготовок!
Компот з яблук на 3-х літрову банку Компот з яблук на зиму Компоти