Чорнослив – це сорт слив, відрізняється більш щільною і не такий м’ясистою соковитою консистенцією. Він містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Найчастіше ми звикли бачити чорнослив на полицях магазинів в якості сухофруктів. У свіжому вигляді він мало чим відрізняється від сливи, однак, більш солодкий на смак. Сьогодні ми з вами займемося приготуванням компоту з чорносливу на зиму. Компот володіє приголомшливим смаком і ароматом, а в процесі зберігання набуває чудовий насичений колір.
Інгредієнти: на 3 л.
- Чорнослив – 20 шт.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Готувати компот із чорносливу на зиму просто! Чорнослив для приготування компоту використовуємо щільний, щоб він зберіг свою форму при обробці окропом. Ретельно промиваємо його в теплій проточній воді і викладаємо на кухонний рушник, щоб він обсох від води.
Банку промиваємо питною содою, добре споліскують водою і стерилізуємо над парою 3-5 хвилин. Кришку кип’ятимо.
За допомогою зубочистки в чорносливі робимо проколи, щоб при обробці окропом він не лопнув, а в процесі настоювання компот краще наситився смаком і ароматом фруктів.
Цукор в нашій заготівлі виступає консервантом, тому його додаємо велика кількість, як зазначено в рецепті. Готовий компот виходить досить солодким, тому на ваш розсуд його можна буде розвести водою. Засипаємо цукор в банку.
У каструлю наливаємо воду, краще всього використовувати відфільтровану, так смак компоту буде більш м’яким. Воду доводимо до кипіння і наливаємо в банку.
Заливати воду в банку необхідно поступово: спочатку наповнити банку на третину і дати постояти 30-40 секунд, потім ще на третину і до самого горлечка. Таким чином, банку буде нагріватися поступово і не лусне від різкого перепаду температури.
Банку щільно закручуємо кришкою.
Банку з компотом перевертаємо догори дном і перевіряємо на герметичність. Цукор почне опускатися вниз, поступово розчиняючись і незабаром розчинитися повністю.
Закутуємо банку махровим рушником або теплим пледом і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Після чого прибираємо компот в темне прохолодне місце, де він може зберігатися протягом кількох місяців.
Компоти