В цьому рецепті використовуються інгредієнти, які чудово дружать між собою. Вони створюють дуже приємне і ароматне поєднання. Такий напій точно зможе сподобатися всім членам вашої сім’ї.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Чорниця – 350 гр.
  • Яблука – 5 шт.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 2,5 л.

Процес приготування:

Готувати компот з чорниць з яблуком на зиму легко! Яблука промиваємо в теплій воді. Чистити їх необов’язково. Розріжте яблука на кілька частин і приберіть з них кісточки. Відкладіть готові фрукти в бік. Чорницю пересипаємо в невелику каструлю або миску. Перегляньте ягоди на наявність зіпсованих плодів. Залийте її водою. На поверхню води повинні спливти різні листочки і іншого сміття, який необхідно прибрати. Після цього поміняйте воду і залиште в ній ягоди приблизно на 30-35 хвилин. Коли час вийде, промийте чорницю кілька разів. Розташуйте на столі звичайний кухонний рушник. Насипте на нього чорницю і залиште її обсихати.

Стерилізація банок також може зайняти досить багато часу. Тому ви можете вибрати один спосіб, який буде для вас більш зручним і швидким. Для початку нам необхідно добре вимити банки. Для цього ви можете використовувати звичне миючий засіб або харчову соду. Перший спосіб стерилізації буде здійснюватися за допомогою окропу. Наповніть каструлю невеликою кількістю води і дочекайтеся, коли вона закипить. Обшпарте окропом банки і кришки. У другому способі для стерилізації використовується пар. Наповніть чайник або каструлю водою. Коли вона закипить, покладіть банку таким чином, щоб її наповнював пар. Потримайте її в такому положенні протягом 2-3 хвилин. Розстеліть на столі або іншій плоскій поверхні рушник. Розташуйте на ньому банки. Залиште їх до повного висихання.

Перекладіть шматочки яблук в каструлю. Залийте їх холодною водою і перенесіть все на великий вогонь. Коли вода почне кипіти, поступово додайте в каструлю цукровий пісок. Постійно перемішуйте цукровий сироп, щоб кристали швидко розчинялися. Наступним інгредієнтом стане лимонна кислота. Додайте її до сиропу і ще раз перемішайте його. Завдяки їй компот точно не зможе зіпсуватися і буде стояти до самої зими. Коли цукровий сироп буде готовий, вимкніть плиту. Якщо хочете, щоб ваш компот вийшов прозорим, процідіть розчин.

Перемістіть яблука і чорницю в банки. Акуратно залийте їх цукровим сиропом. Після цього накрийте банку кришкою. Розташуйте на дні каструлі невелику ганчірку. Залийте її водою. Поставте в каструлю банку з компотом. Перемістіть конструкцію на вогонь. Коли вода почне кипіти, зменшіть вогонь. Залиште банку на плиті приблизно на 30 хвилин. Коли час вийде, переставте її на стіл і закрутіть кришку. Переверніть банки з готовим компотом і поставте їх на рушник. Завдяки такому положенню та гарячого компоту кришка буде піддаватися додатковій термічній обробці. За бажанням ви можете загорнути банки в невелику ковдру. Коли вони повністю охолонуть, перенесіть їх в саме прохолодне місце у вашому будинку. Там напій буде чекати свого часу.

Ароматний компот з яблук і чорниці готовий. Його головна перевага полягає в тому, що він з легкістю зможе підняти вам настрій у холодну погоду. Компот зможе дотриматися до самої зими. Будьте впевнені, він точно не зіпсується, а ваш час буде витрачено не дарма. Компот сподобається навіть самим вибагливим гурманам. Спробуйте приготувати його. Удачі!

Компот з яблук на 3-х літрову банку Компот з яблук на зиму Компоти