Яблука закладаються в банку і заливаються окропом. Отриманий відвар перелити назад в каструлю і до нього додається цукор. Сироп доводять до кипіння і перелити назад до ранеткам. Компот закочується, перевертається вверх дном і залишають до охолодження.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ранетки – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Приступимо до приготування компоту з ранеток на 3-х літрову банку без стерилізації на зиму. Для початку кип’ятимо воду. Наливаємо її в глибоку каструлю або миску. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

В цей час перебираємо ранетки. Прибираємо всі пошкоджені і гнилі плоди. Решта яблука ретельно промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся зайва рідина.

Закладаємо ранетки в чисті трилітрові банки. Вони повинні бути заповнені приблизно на 1/3. При бажанні можна додати більше яблук, щоб компот вийшов більш насиченим.

Заливаємо киплячу воду в банки до самого горлечка і прикриваємо їх кришками. Даємо постояти таким чином близько 15 хвилин, щоб вийшов відвар. Через це час, переливаємо всю рідину назад в каструлю, додаємо цукровий пісок і повертаємо на вогонь. Доводимо до кипіння, періодично помішуючи, варимо пару хвилин, поки цукор повністю не розчиниться і знімаємо з плити.

Заливаємо отриманим сиропом ранетки і закатуємо компот кришками. Перевертаємо банки догори дном, закутуємо в ковдру або плед і залишаємо на ніч до повного охолодження. Відправляємо напій на зберігання в темне прохолодне місце. Дістаємо взимку, розливаємо по склянках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Компоти