Цей рецепт приготування компоту максимально простий. Вам доведеться витратити на нього зовсім небагато вільного часу і своїх сил. Для даного напою необхідно використовувати всього три інгредієнти. Зате результат вас здивує насиченим і яскравим ягідним смаком.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Чорниця – 900 гр.
  • Цукор-пісок – 350 гр.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Почнемо готувати чорничний компот на 3 літри на зиму. Пересипте ягоди у велику каструлю або таз. Перед цим обов’язково понюхайте чорницю. Якщо її аромат кислуватий або нагадує запах спирту, значить продукт зіпсувався. Таку ягоду можна використовувати в приготуванні. Переберіть чорницю, видаляючи з неї всі зіпсовані та пошкоджені плоди. Залийте ягоди водою. Приберіть з її поверхня весь новий сміття. Після цього поміняйте воду і залиште чорницю настоюватися протягом 30 хвилин. Коли час вийде, промийте ягоди. Пересипте чорницю в друшляк, щоб з плодів скла практично вся зайва рідина. Постеліть на стіл або одному плоску поверхню паперові рушники. Викладіть на них ягоди. Залиште чорницю сушитися.

Починаємо готувати банки для майбутнього компоту. Спочатку добре промиваємо їх під теплою водою. Кришки необхідно обшпарити окропом. Стерилізувати банки ми будемо пором. Легше всього зробити це за допомогою звичайного чайника. Наповніть його холодною водою і поставте на вогонь. Коли вода почне закипати, перемістіть банку на носик чайника. Потримайте її в такому положенні протягом 3 хвилин. Після цього поставте банки на кухонне рушник. Дочекайтеся, коли вони повністю висохнуть.

Приступаємо до приготування сиропу. Наповнюємо каструлю з холодною водою і переносимо її на плиту. Коли вода закипить, починайте додавати до неї цукровий пісок. Найкраще робити це поступово. Так цукор швидше розчиниться. Його кількість може змінюватись в залежності від вашого бажання. Зміна кількості цукру буде робити компот більш або менш концентрованим. Перемішуйте сироп після кожного додавання цукрового піску. Коли кристали повністю розчиняться, кип’ятіть розчин ще протягом 5 хвилин, постійно помішуючи його. Потім вимкніть плиту і приберіть каструлю. Сироп необхідно процідити через марлю. Завдяки цьому компот вийде більш прозорим та привабливим на вигляд.

Перемістіть ягоди в підготовлені банки. Після цього залийте чорницю готовим цукровим сиропом. Накрийте банки кришкою. Наповніть каструлю водою і дочекайтеся, коли вона почне закипати. Поставте в неї банку. Стерилізуйте її протягом 20-25 хвилин. Час буде змінюватись в залежності від обсягу банки, яку ви використовуєте. Коли час вийде, поставте банку на стіл і закрутіть кришку. Розстеліть на плоскій поверхні кухонне рушник. Поставте на нього банки, перевернувши їх догори дном. Загорніть їх у теплий плед або рушник. Коли банки повністю охолонуть, перенесіть їх в прохолодне місце.

Компот з чорниць готовий. Ви можете бути впевнені, що цей напій гідний до зими. Якщо ви хочете поекспериментувати зі смаком компоту, можете використовувати додаткові інгредієнти. Наприклад, цедру лимона, м’яти, яблука і т. п. Цей напій сподобається кожному члену вашої родини. А тепер підніміться з дивана і приступайте до приготування!

Компоти Чорниця на зиму