Полуниця – багатьма улюблена ягода, сезон якої хотілося б продовжити як можна довше. Однак, за той короткий час, поки він триває, необхідно встигнути заготовити полуницю на зиму, щоб цілий рік насолоджуватися її смаком. В заготовках полуниця відмінно поєднується з різноманітними ягодами, наприклад, смородиною. Вона відмінно доповнює смак солодкої полуниці і надає йому приємну кислинку. Пропонуємо вам рецепт приготування полуничного компоту зі смородиною, який стане відмінною альтернативою магазинних соків і напоїв.
Інгредієнти: на 3 л.
- Полуниця – 300 гр.
- Смородина червона – 200 гр.
- Цукор-пісок – 270 гр.
- Лимонна кислота – 5 гр.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
Приступимо до приготування компоту з суниці та смородини. Для приготування компоту краще всього вибрати міцний сорт полуниці, щоб при контакті з окропом ягода зберегла свою форму. Червона смородина також повинна бути стиглої і міцною. Для компоту її можна використовувати як на гілочках, так і без, на ваш смак. Ягоди замочуємо в прохолодній проточній воді і залишаємо на 5-10 хвилин, щоб осіла на ягодах пил отмокла. Потім промиваємо ягоди в проточній воді і залишаємо в друшляку на 10 хвилин, щоб стекла вода. За цей час промиваємо банку для компоту з питною содою. Ставимо на вогонь каструлю з водою, воду доводимо до кипіння і кладемо на каструлю насадку для стерилізації. Ставимо банку шийкою вниз і стерилізуємо над парою 3-4 хвилини. Після чого банку акуратно знімаємо і даємо їй трохи охолонути.
У полуниці видаляємо плодоніжки, акуратно відкручуючи їх, щоб не пошкодити ягоди, кладемо полуницю в стерилізовану банку.
Ягоди червоної смородини також акуратно знімаємо з гілочок і поміщаємо в банку.
У каструлю насипати цукор, додаємо лимонну кислоту, вона послужить натуральним консервантом і додасть компоту більш насичений колір, заливаємо сипучі інгредієнти водою. Ставимо каструлю на середній вогонь і доводимо вміст до кипіння, не забуваючи помішувати сироп дерев’яною ложкою. Після закипання проварюємо сиропом 3-4 хвилини.
В банку з ягодами заливаємо гарячий сироп в декілька прийомів, для того, щоб банку нагрівалася поступово і не лопнула. Спочатку заливаємо 1/3 сиропу, зверху банку прикриваємо кришкою, через 20-30 секунд ще 1/3 і через 20-30 секунд залишився сироп.
Банку з компотом закриваємо прокип’яченої кришкою, перевертаємо догори дном, вкриваємо махровим рушником і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі.
Домашній компот з полуницею та смородиною готовий, він має насичений червоний колір! Прибираємо його на зберігання в темне прохолодне місце, щоб зберегти його яскравий колір до самої зими.
Заготовки з полуниць на зиму Компот з полуниці Компот з полуниці на 3 літри Компот з полуниці на зиму Компот із червоної смородини на 3-х літрову банку Компот із червоної смородини на зиму Полуниця на зиму