Простий і швидкий рецепт холодного компоту з найпростіших інгредієнтів: яблук, цукрового піску і дрібки лимонки. Прекрасно зберігається в погребі до двох років, банки ніколи не здуваються і не вибухають. Смак і аромат дуже насичений яблучними нотками, а самі яблучка майже не відрізняються від свіжих плодів.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ранетки – 1,2 кг
  • Цукор-пісок – 0,5 кг
  • Вода – 2,6 л
  • Лимонна кислота – 2 щіпки
  • Листя вишні – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з ранеток з лимонною кислотою на зиму. Яблука добре промиваємо під струменем води або у великій каструлі, залишаючи плодоніжки. Чисті плоди розкладаємо по банках, які заздалегідь слід промити розчином соди і обдати окропом.

В ємність з товстим дном, наливаємо трохи більше двох з половиною літрів води, додаємо вишневі листя на смак і на сильному вогні доводимо до кипіння. З появою перших ознак закипання, додаємо півкілограма цукрового піску, ретельно перемішуємо. Зменшуємо полум’я і продовжуємо варіння сиропу протягом 25-30 хвилин.

В банки з ранетками виливаємо готовий сироп і зверху додаємо лимонну кислоту (як правило, досить на кінчику ножа).

На дно емальованого тазу або каструлі, застеляємо щільну тканину, на неї ставимо банки, прикриті кришками, і кип’ятимо близько 20 хвилин, тим самим стерилізуючи практично, готовий компот.

Потім банки закриваємо за допомогою спеціальної закаточной машинки, перевертаємо догори дном і даємо охолонути. Потім прибираємо в темне і прохолодне місце.

Компоти