Освіжаючий компот з цитрусовими нотками припаде до душі абсолютно кожному. Розбавити солодкий смак райських яблучок можуть тільки цитруси, і лимон з апельсином ідеально підходить на цю роль. Напій чудово освіжає і втамовує спрагу, завдяки додаванню м’яти.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ранетки – 500 гр.
  • Лимон – 100 гр.
  • Апельсин – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 250 – 300 гр.
  • М’ята свіжа – 8 – 10 листків
  • Вода питна – 2 л.

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з ранеток з лимоном на 3-літрову банку. Першим ділом підготуємо інгредієнти: яблука потрібно брати стиглі, але щільні, а цитруси варто вибирати з тонкою шкіркою.

Ранетки ретельно промиваємо і прямо в шкірці розрізаємо на четвертинки, обов’язково видаляємо серцевину і кісточки.

Апельсин і лимон обдаємо окропом і обсушуємо. Кислий плід просто нарізаємо тонкими кільцями, а от з апельсина необхідно зняти помаранчеву щільну шкірку і білу оболонку, потім також нарізаємо н гуртками.

Банки можна не стерилізувати, а просто промити содовим розчином і ошпарити кип’ятком, насухо протерти. У суху тару викладаємо підготовлені інгредієнти, а зверху кладемо листочки свіжої м’яти.

В каструлі або чайнику кип’ятимо близько 2,5 літрів води і акуратно заповнюємо тару, робити це слід обережно і повільно, щоб уникнути розтріскування скла. Після, прикриваємо кришкою і залишаємо прогріватися, мінімум на півгодини.

Через 30 хвилин зливаємо воду назад в каструлю і в другий раз доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини.

По другому разу заливаємо тару і знову залишаємо, але в цей раз вже буде достатньо і 20 хвилин.

Після закінчення часу знову зливаємо відвар і відправляємо на сильний вогонь, додаємо цукровий пісок, і при постійному помішуванні, варимо 5-6 хвилин після закипання.

У третій і останній раз заповнюємо банку рідиною до самих країв і закатуємо. Ставимо догори дном і прикриваємо пледом для поступового охолодження.

Через добу прибираємо готову закатку з цікавими інгредієнтами у прохолодне й добре провітрюване приміщення. Приємного апетиту!

Компоти