Насичений концентрований напій із слив дуже зручний у використанні – засукавши літрову баночку такого напою, ви зможете розвести його кип’яченою водою і приготувати пару літрів компоту. Для заготівлі дуже зручно використовувати літрові баночки – вони займають небагато місця на полиці в коморі.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Зливу жовта – 1.5 кг
  • Цукор-пісок – 700 гр.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з жовтих слив на зиму. Цупку жовту сливу промиваємо під проточною водою, видаляючи плодоніжки і листя. Викладаємо на кухонний рушник і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб стекла вода. За цей час підготуємо банки: промиваємо їх питною содою, споліскують водою. Ставимо банки в холодний духова шафа шийкою вниз і стерилізуємо при температурі 110-120 градусів 7-8 хвилин. Після чого банки дістаємо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб вони охололи.

У каструлю наливаємо воду і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Сливи розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки, укладаємо їх у банку і заливаємо окропом. Залишаємо на 15-20 хвилин, щоб вони бланшувалися в окропі.

Через деякий час на банку надягаємо насадку з отворами і зливаємо воду назад в каструлю. Додаємо цукор, перемішуємо, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

Гарячий сироп наливаємо у банки й щільно закорковуємо їх прокип’яченими кришками. Перевертаємо банки з компотом догори дном, закутуємо теплим пледом або рушником і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Потім прибираємо компот на зберігання в темне прохолодне місце.

Компот з жовтих слив Компот із слив Компот із слив на 3 літрову банку Компот із слив на зиму