Дуже смачна випічка, для приготування якої не потрібно витрачати багато часу і купувати дорогі інгредієнти. Розсипчасте пісочне тісто, що тане в роті, ідеально поєднується з ніжною сирною начинкою. А вишня додає доречну кисло-солодку нотку, освіжаючу пиріг і надає особливу соковитість. Вишню обов’язково очищаємо від кісточок. А щоб ягоди не створювали надмірну вологість і не залишали розлучення соку в білій начинці, перед формуванням пирога протушкуйте їх в цукрі з невеликою кількістю крохмалю.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Цукор-пісок (для сирної начинки) – 0.66 ст.
  • Цукор-пісок (для вишні) – 0.33 ст.
  • Сир – 1 кг
  • Яйце – 2 шт.
  • Вишня – 1 склянка
  • Крохмаль картопляний – 0.5 ч. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Почнемо готувати королівську ватрушку з сиром та вишнями. Готуємо інгредієнти для приготування ватрушки. Вершкове масло кладемо в морозилку на двадцять-тридцять хвилин, щоб потім було простіше натирати на тертці. Вишню промиваємо, обсушуємо і очищаємо від кісточок. Надлишок соку, що виділився при видаленні кісточок, зливаємо. Залишаємо одну столову ложку соку, а частину, що залишилася далі в начинку не використовуємо.

Очищену вишню викладаємо в суху сковороду або сотейник, посипаємо цукровим піском. Ставимо на плиту і нагріваємо до виділення соку і розчинення цукру. Температура плити – середня. Залишену столову ложку соку добре змішуємо з картопляним крохмалем і отриману масу рівномірно виливаємо поверх вишні. Швидко перемішуємо, готуємо ще хвилину і знімаємо з плити. Вишнева маса повинна загуснути. Даємо ягодам охолонути до теплої температури.

Для приготування піщаної основи висипаємо в миску борошно в зазначеній кількості. Охолоджене вершкове масло натираємо на крупній тертці прямо в миску з борошном. Сухими руками перетираємо борошно з маслом до отримання дрібної крихти.

Тепер готуємо сирну начинку. В окрему миску викладаємо сир. Чим він жирніше, тим більш ніжний вершковий смак буде у готової ватрушки. До сиру висипаємо цукровий пісок і ванілін, а також розбиваємо яйця. Перемішуємо всі разом ложкою до однорідності розчинення цукрових крупинок. При ручному перемішуванні сирний шар у ватрушке буде мати виражену структуру крупинками. Якщо віддаєте перевагу більш ніжну і гомогенну консистенцію, то краще пробити масу блендером.

Форму для випічки змащуємо вершковим маслом. Також можна застелити її промасленим пергаментом – це полегшить витяг готової ватрушки після випічки. Висипаємо в форму половину приготовленої піщаної крихти. Зворотною стороною ложки або руками розподіляємо її рівним шаром по дну і злегка утрамбовуємо.

Далі на крихту викладаємо сирну суміш, вирівнюємо її по всій площі форми.

На сирну начинку рівномірно розміщуємо підготовлену вишню.

Закриваємо ягоди рештою піщаної крихти, вирівнюємо поверхню.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з ватрушкой поміщаємо на середній рівень і випікаємо протягом сорока п’яти – п’ятдесяти хвилин. Можливо, часу знадобиться трохи більше або менше, так як багато чого залежить від конкретної духовки. Готова ватрушка повинна покритися золотистою скоринкою.

Готову випічку дістаємо з духовки і даємо повністю охолонути. Охолола, ватрушка добре нарізається на порції: пісочна крихта не сиплеться, а сирна начинка добре тримає форму. При подачі ватрушку можна додатково прикрасити вишнею.

Приємного апетиту!

Ватрушка Ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка з сиром і маслом в духовці Королевська ватрушка з сиром класична Королевська ватрушка класична