Пропонуємо приготувати соковите пряне грузинське блюдо – курчати тютюну. Такий спосіб приготування курки відрізняється тим, що смажити птицю потрібно цілком, до того ж ще під пресом. Мало у кого є спеціальна сковорода з гвинтовою кришкою для цього, тому використовуємо підручні засоби. В якості вантажу можна брати, наприклад, каструлю, наповнену водою, або камінь, або банку з закачуванням.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Курча – 1 шт.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 0.5 ч. л.
  • Паприка – 0.5 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Часник – 4 зуб.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Як почати готувати курчати тютюну на сковороді гриль? Курку вибираємо невеликого розміру, молоду, щоб м’ясо було ніжним. Промиваємо її, зрізаємо надлишок шкіри, обсушуємо рушником і розрізаємо вздовж по грудині, не зачіпаючи спинки. Розкриваємо тушку в пласт шкірою вгору і відбиваємо кухонним молотком по кісток і суглобів, щоб шар став м’яким і податливим.

У невеликій мисці змішуємо лимонний сік, паприку, хмелі-сунелі, сіль і пропущений через прес часник. Отриманою сумішшю змащуємо тушку з усіх боків, втираючи спеції в шкіру і м’ясо. Залишаємо птицю промаринуватися на годину-півтора. На сковороді гриль розігріваємо рослинне масло без запаху і кладемо курку спинкою вгору. Шматочок вершкового масла укладаємо на поверхні курки.

Накриваємо птицю кришкою або перевернутої плоскою тарілкою меншого діаметра, а зверху встановлюємо вантаж. Наприклад, каструльку з водою або банку з закачуванням. Смажимо при середньо-високій температурі десять хвилин, після чого знижуємо температуру до середнього значення і продовжуємо готувати ще десять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу курку перевертаємо на інший бік, також встановлюємо зверху вантаж і продовжуємо смажити двадцять хвилин.

Готового курчати тютюну витягуємо з сковороди і перекладаємо на тарілку, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді.

М’ясо птиці виходить дуже ніжним і зберігає соковитість.

Приємного апетиту!

Курча тютюну Курча тютюну з часником на сковороді під пресом Курча тютюну класичний Курча тютюну на сковороді під пресом Курча тютюну по-грузинськи