Курча тютюну відмінно підходить для сімейного обіду – рум’яна курочка з хрусткою скоринкою подобається і дітям, і дорослим. Щоб птах вийшла смачною і соковитою, замаринуем її з лимонним соком і часником. А в кінці приготування змащуємо її додатково сумішшю гострих прянощів. Останній крок можна пропустити, якщо гостре в сім’ї не люблять. А ось свіжа зелень вже при подачі точно не завадить – з нею курча виглядає привабливіше і апетитніше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Курка – 1 шт.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Соєвий соус – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Паприка мелена – 0.5 ч. л.
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Коріандр мелений – 0.33 ч. л.
  • Приправа для курки – 0.5 ч. л.
  • Масло рослинне (для смаження) – 2 ст. л.
  • Масло рослинне (для пряної суміші) – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Рецепт курчати тютюну на сковороді по-домашньому гранично простий! Курку промиваємо, зрізаємо надлишок шкіри і жирку, обсушуємо рушником і розрізаємо вздовж по грудині, не зачіпаючи спинки.

Розкриваємо тушку в пласт шкірою вгору і відбиваємо кухонним молотком. Щоб при отбивании не розліталися бризки, покриваємо курку харчовою плівкою. Силу застосовуємо в основному не до філе, а до кісток і суглобів, щоб тушка стала плоскої і податливою.

У невеликій мисці змішати лимонний сік, оливкову олію, збовтуємо до відносної однорідності.

Посипаємо відбиту тушку сіллю, чорним меленим перцем і поливають приготовленою лимонно-масляною сумішшю. Руками втираємо спеції в поверхню шкіри та м’яса. Прибираємо птицю промаринуватися в холодильник два-три години.

На сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху і масло вершкове.

Викладаємо в сковороду тушку спинкою вниз. Накриваємо курку кришкою або перевернутої плоскою тарілкою меншого діаметра, а зверху встановлюємо вантаж. Наприклад, каструльку з водою або важкий чайник. Смажимо при середньо-високій температурі п’ятнадцять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу курку перевертаємо на інший бік, також встановлюємо зверху вантаж і продовжуємо смажити ще п’ятнадцять хвилин.

В окремій ємності змішуємо подрібнені зубки часнику і дрібно нарізаний чилі. Додаємо мелений коріандр, чорний мелений перець, паприку, спеції для курки, соєвий соус і рослинне масло.

За п’ять хвилин до готовності змащуємо курку отриманої пряною сумішшю з усіх боків і продовжуємо смажити. Готового курчати тютюну перекладаємо з сковороди на тарілку, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Курча тютюну Курча тютюну з часником на сковороді під пресом Курча тютюну класичний Курча тютюну на сковороді під пресом Курча тютюну по-грузинськи