Серед достатку заготовок з овочів особливу увагу варто приділити квашеним гострим зелених помідорів. Вони виходять хрусткими, щільними, з яскравим насиченим смаком і ароматом. Перець чилі надає помідорів «серйозний характер». Метод сквашування робить заготовку корисною, оскільки забезпечує наявність доброчинних бактерій. Ступінь гостроти можна регулювати за власним смаком, додаючи більшу або меншу кількість чилі.


Інгредієнти: на 4 л.

  • Помідори зелені – 2 кг
  • Петрушка – 1 пучок
  • Селера – 1 пучок
  • Перець чилі – 1 – 2 шт.
  • Часник – 3 – 4 зуб.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 – 5 шт.

Процес приготування:

Щоб приготувати квашені гострі зелені помідори, відбираємо помідори без дефектів та пошкоджень. Плоди краще підбирати однакового розміру, щоб процес сквашування проходив ефективно, і смак продукту вийшов оптимальним. Помідори ретельно промиваємо й обсушуємо. Зелень селери і петрушки також ретельно миємо під проточною водою і даємо їй обсохнути.

Підготовлену зелень петрушки і селери дрібно рубаємо ножем і поміщаємо її в окрему миску. Пару гілочок зелені селери відкладаємо цілими.

Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Перець чилі миємо, обсушуємо, від насіння очищати не потрібно. Зубки часнику ріжемо на невеликі довгасті шматочки. Стручок чилі нарізаємо впоперек кільцями.

В миску до подрібненої зелені насипаємо вказану кількість солі.

Відстрочені гілочки селери, пару шматочків чилі і горошки чорного перцю, лаврове листя, а також листя хрону і вишні потрібні для вистилання банки перед укладанням помідорів.

В чисту трилітрову банку укладаємо промиту і обсушену зелень, чилі і перець.

Підготовлені помідори наколюємо зубочисткою в області плодоніжки. Це дозволить дещо скоротити час сквашування.

Робимо глибокий надріз на кожному помідорі. Надріз повинен бути такої глибини, щоб половинки можна було злегка розкрити, але при цьому цілісність плоду повинна зберегтися.

надріз щільно закладаємо приготовану суміш із зелені і солі.

Поверх зелені встромляємо шматочки часнику і перцю чилі.

Фаршируємо таким чином всі кількість зелених помідорів.

Щільно укладаємо фаршировані помідори в банку на підготовлений настил. Заливаємо холодною водою так, щоб повністю покрити всі помідори. Банку, накриваємо рушником і ставимо в прохолодне місце на сім-десять днів. За цей час помідори сквасятся і будуть готові до вживання.

До кінця зазначеного строку рідина помутніє, самі помідори стануть світліше і придбають характерну щільність.

Квашені помідори можна подавати як холодну закуску, а також використовувати для різних салатів.

Приємного апетиту!

Бочкові помідори Гострі зелені помідори Зелені помідори з часником Помідори з хріном і часником Помідори з хроном на зиму Помідори з часником всередині