Кыстыбый являє собою обсмажену коржик з прісного тіста і начинену картопляним пюре або пшенкой. Блюдо належить татарської кухні, проте і в наших реаліях знайшло широкий відгук. Для начинки підійде і вчорашнє пюре, необов’язкового готувати свіже. Щоб додати яскравий смаковий акцент, в пюре кладемо обсмажену ріпчасту цибулю. Кыстыбый хороший в якості перекусу – ситість забезпечує надовго.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 280 гр.
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 для змащування
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 100 мл
  • Масло вершкове (для начинки) – 1 ст. л.
  • Масло вершкове (для смаження) – 1 ст. л.

Процес приготування:

Для приготування кыстыбыя смаженого на сковороді з картоплею картопля очищаємо, промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Після варіння проціджуємо картопля від відвару і розминаємо товкачиком в однорідне пюре. Вливаємо гаряче молоко, кладемо вершкове масло і сіль за смаком. Перемішуємо.

Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо дрібними кубиками. Обсмажуємо його в розігрітому вершковому маслі на сковороді на повільному вогні. Домагаємося прозорості та легкого рум’янцю. Викладаємо цибулю до пюре і перемішуємо.

Для приготування тіста в об’ємної ємності змішуємо яйце, тепле молоко і розтоплене до рідкого стану вершкове масло. Всипаємо в рідку суміш сіль, цукровий пісок і перемішуємо.

Всипаємо просіяне борошно і замішуємо тісто: спочатку ложкою, а потім руками. Місимо масу, поки вона не перестане липнути до рук і поверхні. Можливо, борошна буде потрібно трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті – це залежить від характеристик конкретного продукту. Готове тісто скачуємо в гладкий кулю, накриваємо чистим рушником і відставляємо при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин.

Після закінчення зазначеного часу з тіста формуємо «ковбаску» і розрізаємо її на 10-12 частин. Кожну частину скачуємо в кулю і розкочуємо качалкою в тонкий коло. Приблизний діаметр кола – 15 сантиметрів.

На плиті розігріваємо сковороду. Масло використовувати не потрібно обсмажувати на сухій поверхні. По черзі кладемо на сковорідку розкачані коржі і обсмажуємо по одній-дві хвилини з обох сторін.

На половинку гарячої обсмажені коржі викладаємо картопляну начинку. Другою половиною прикриваємо пюре – вийшов начинений півколо.

Змащуємо кыстыбый вершковим маслом і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Кыстыбый