Італійську лазанью дуже просто приготувати в домашніх умовах, якщо заздалегідь купити спеціальні листи сухого тесту, які так і називаються: «Для лазаньї». По суті це блюдо – ніщо інше, як запіканка з тіста і двох видів соусів: м’ясного соусу Болоньєзе і молочного соусу Бешамель. І нехай вас не бентежать ці іноземні назви, немає нічого складного в тому, щоб повторити соуси в домашніх умовах. Може бути в італійському ресторані вам і вдасться скуштувати справжню лазанью, але і те, що ви приготуєте за нашим рецептом, вийде нічим не гірше!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Листи лазаньї – 6 – 10 шт.
  • Для соусу: (Болоньезе) –
  • Фарш м’ясний – 700 гр.
  • Помідори свіжі – 400 гр.
  • Сир Пармезан – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Базилік свіжий – за смаком
  • Часник – за смаком
  • Біле сухе вино – 100 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Для соусу: (Бешамель) –
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Молоко коров’яче – 1 л
  • Борошно пшеничне – 100 гр.

Процес приготування:

Готувати лазанью з фаршем і помідорами просто! Приготуйте м’ясний соус Болоньєзе. На сковорідці до золотистого кольору обсмажте цибулю, нарізану кубиками. Потім додайте туди ж і рубаний часник, підсмажте все разом ще пару хвилин. Викладіть цибулю і часник в миску.

На цій же сковороді обсмажте фарш до готовності, помішуючи.

До фаршу додайте помідори, очищені від шкірки і перебиті блендером. Додайте також і цибулю, розмішайте і підсмажте всі разом.

влийте Вино в сковорідку, додайте сіль, цукор, спеції за смаком і тушкуйте все на середньому вогні до готовності під кришкою.

Порубаєте базилік, кілька зубчиків часнику і додайте до соусу. Базилік можна замінити на петрушку. Відставте м’ясний соус в бік, нехай постоїть під кришкою, поки ви будете зайняті іншими справами.

Приготуйте білий соус Бешамель. Розтопити в сотейнику вершкове масло, додайте борошно і, помішуючи, все трохи обсмажте. Тонкою цівкою долийте в соус молоко, перемішайте, підсолити і приправити соус за смаком, потім уварите його німого, щоб він загус.

Листи лазаньї відварити в підсоленому окропі (точний час варіння буде вказано на їх упаковці), потім остудіть їх і обсушіть.

Дно форми для випічки змастіть соусом Бешамель, зверху викладіть кілька листів лазаньї, за ним розподіліть соус Болоньєзе.

Потім змастіть всі соусом Бешамель. Чергуйте шари лазаньї і соусів, поки не викладіть все в форму.

Останній шар – соус Бешамель + тертий сир.

Лазанья запікається в духовці до утворення рум’яної скоринки при температурі 180°C не менше 40-60 хвилин.

Приємного апетиту!

Лазанья болоньєзе Лазанья болоньєзе з соусом бешамель Лазанья з фаршем в духовці класична Лазанья з фаршем і соусом бешамель м'ясна Лазанья