Італійську лазанью дуже просто приготувати в домашніх умовах, якщо заздалегідь купити спеціальні листи сухого тесту, які так і називаються: «Для лазаньї». По суті це блюдо – ніщо інше, як запіканка з тіста і двох видів соусів: м’ясного соусу Болоньєзе і молочного соусу Бешамель. І нехай вас не бентежать ці іноземні назви, немає нічого складного в тому, щоб повторити соуси в домашніх умовах. Може бути в італійському ресторані вам і вдасться скуштувати справжню лазанью, але і те, що ви приготуєте за нашим рецептом, вийде нічим не гірше!
Інгредієнти: на 6 порції.
- Листи лазаньї – 6 – 10 шт.
- Для соусу: (Болоньезе) –
- Фарш м’ясний – 700 гр.
- Помідори свіжі – 400 гр.
- Сир Пармезан – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Базилік свіжий – за смаком
- Часник – за смаком
- Біле сухе вино – 100 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Цукор-пісок – за смаком
- Для соусу: (Бешамель) –
- Масло вершкове – 100 гр.
- Мускатний горіх – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Молоко коров’яче – 1 л
- Борошно пшеничне – 100 гр.
Процес приготування:
Готувати лазанью з фаршем і помідорами просто! Приготуйте м’ясний соус Болоньєзе. На сковорідці до золотистого кольору обсмажте цибулю, нарізану кубиками. Потім додайте туди ж і рубаний часник, підсмажте все разом ще пару хвилин. Викладіть цибулю і часник в миску.
На цій же сковороді обсмажте фарш до готовності, помішуючи.
До фаршу додайте помідори, очищені від шкірки і перебиті блендером. Додайте також і цибулю, розмішайте і підсмажте всі разом.
влийте Вино в сковорідку, додайте сіль, цукор, спеції за смаком і тушкуйте все на середньому вогні до готовності під кришкою.
Порубаєте базилік, кілька зубчиків часнику і додайте до соусу. Базилік можна замінити на петрушку. Відставте м’ясний соус в бік, нехай постоїть під кришкою, поки ви будете зайняті іншими справами.
Приготуйте білий соус Бешамель. Розтопити в сотейнику вершкове масло, додайте борошно і, помішуючи, все трохи обсмажте. Тонкою цівкою долийте в соус молоко, перемішайте, підсолити і приправити соус за смаком, потім уварите його німого, щоб він загус.
Листи лазаньї відварити в підсоленому окропі (точний час варіння буде вказано на їх упаковці), потім остудіть їх і обсушіть.
Дно форми для випічки змастіть соусом Бешамель, зверху викладіть кілька листів лазаньї, за ним розподіліть соус Болоньєзе.
Потім змастіть всі соусом Бешамель. Чергуйте шари лазаньї і соусів, поки не викладіть все в форму.
Останній шар – соус Бешамель + тертий сир.
Лазанья запікається в духовці до утворення рум’яної скоринки при температурі 180°C не менше 40-60 хвилин.
Приємного апетиту!
Лазанья болоньєзе Лазанья болоньєзе з соусом бешамель Лазанья з фаршем в духовці класична Лазанья з фаршем і соусом бешамель м'ясна Лазанья