Випічка з яблуками практично завжди виходить вдалою. Цей фрукт має щільну, соковиту м’якоть, яка відмінно поєднується з будь-яким тестом, не додаючи при цьому зайвої вологи. Манники – не виняток. Розсипчастість лепешняку доречно підкреслюється соковитою яблучною начинкою пиріг стає ще смачніше. Шкірку з яблук можна не зрізати, в цьому випадку текстура лепешняку вийде більш вираженою і структурної.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 1 ст.
  • Борошно – 1 склянка
  • Молоко кисле – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Яблука – 6 шт.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Як почати готувати маннік на кислому молоці з яблуками? На самому початку приготування необхідно замочити манну крупу в кислому молоці, щоб до моменту замішування тіста вона вже встигла трохи розм’якнути. Для цього змішуємо манку з молоком в окремій посудині і залишаємо на десять хвилин при кімнатній температурі. Поки крупа настоюється, займемося яблуками. Плоди промиваємо й обсушуємо, після чого розрізаємо на четвертинки і видаляємо насіннєві коробочки. М’якоть нарізаємо невеликими шматочками довільної форми. Поміщаємо подрібнені яблука в окрему миску і збризкуємо однією столовою ложкою лимонного соку, щоб запобігти потемніння м’якоті.

До розм’якшеною манці додаємо цукровий пісок. Потім вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і вливаємо до манки і цукру. Усе ретельно змішуємо.

Просіваємо борошно і додаємо її до манної суміші. Соду гасимо залишилися лимонним соком і виливаємо поверх борошна. Ретельно вимішуємо все разом до отримання однорідної маси. В останню чергу висипаємо нарізані яблука і акуратно перемішуємо так, щоб кожен яблучний шматочок занурився в тісто.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом і злегка обсипаємо манною крупою. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Варто зазначити, що для випікання лепешняку з яблуками ідеально підходить форма для кексів з отвором посередині. У такій формі пиріг пропікається рівномірніше. Тісто виливаємо в підготовлену форму і розрівнюємо поверхню. Ставимо пиріг в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Час випічки – сорок п’ять хвилин орієнтовно. Готовий манник повинен трохи збільшитися в розмірі і покритися вираженою золотистою скоринкою.

Готовий пиріг дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо йому повністю охолонути на решітці. Для прикраси можна посипати поверхню просіяного цукровою пудрою. Остиглий манник розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник Манник без яєць Манник з яблуками Маннік на молоці Маннік на молоці в духовці Маннік на молоці класичний ПП манник