З аличі можна не тільки солодкі заготовки робити, але і маринувати для подачі до других страв. Така алича хороша до м’яса, птиці, виходить соковитою, пряної, з вираженою кислинкою і добре збуджує апетит.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Алича – 2 кг
- Лавровий лист – 5 шт.
- Перець духмяний горошок – 12 шт.
- Гвоздика – 13 ч. л.
- Кориця – 1 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Вода – 850 мл
- Оцет винний червоний – 100 мл
Процес приготування:
Приступимо до приготування маринованої аличі по-грузинськи на зиму. Аличу перебираємо. Дефектні примірники видаляємо. Бажано використовувати не м’які, переспілі, а щільні, пружні плоди. Добре промиваємо їх у проточній воді від зовнішніх забруднень. На кожній аличі робимо пару проколів за допомогою зубочистки, щоб потім шкірка не потріскалася.
Банки і кришки промиваємо і стерилізуємо будь-яким доступним способом. В чисті банки розподіляємо горошини запашного перцю і лавровий лист. Потім закладаємо підготовлені плоди аличі. Заповнюємо банки досить щільно.
Заливаємо крутий окріп в банки з аличею.
Прикриваємо кришкою і залишаємо на п’ять хвилин для дезінфекції і пропарювання.
Потім воду з банок зливаємо в каструлю. Зручно на даному етапі використовувати спеціальну кришку з отворами. У каструлю додаємо сіль, цукровий пісок, корицю і гвоздику. Ставимо маринад на плиту і доводимо до кипіння. У момент закипання вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.
Приготованим киплячим маринадом заливаємо аличу в банках і відразу закатуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном для перевірки герметичності і в такому положенні залишаємо остигати. Охолоджені заготовки прибираємо в льох або холодильник для зберігання.
Приємного апетиту!
Новости