Таке блюдо відмінно підійде до будь-якого столу і в будь-який час. Кавуни можуть стати хорошим доповненням до м’яса або риби. Вони також можуть виступати в якості самостійної закуски. Даний рецепт максимально простий в приготуванні. Він точно стане одним з ваших улюблених рецептів.
Інгредієнти: на 2 л.
- Кавун – 1,5 кг
- Оцет столовий 9% – 30 мл
- Цукор-пісок – 40 гр.
- Сіль – 40 гр.
- Вода – 700 мл
- Лавровий лист – 1 шт.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
Процес приготування:
Приготування маринованих арбузов з оцтом на зиму починаємо з обробки кавуна. Для початку добре промийте його в теплій воді. Ви можете зробити це з милом. Потім перекладіть кавун на кухонне рушник. Залиште до повного висихання. Після цього розділіть кавун на кілька частин. Для заготовок нам не знадобиться ціла ягода. Наріжте кавун невеликими шматочками. Обов’язково перевірте, щоб вони проходили в банку. Очистити часточки від шкірки кавуна або тільки від її зеленої частини. Відкладіть їх в сторону.
Починаємо стерилізувати банки. Промиваємо їх у теплій воді, використовуючи харчову соду або господарське мило. Добре сполосніть банки. Наповніть невелику каструлю водою і поставте її на плиту. Коли вода закипить, обшпарте окропом кришки. Подальшу стерилізацію банок будемо проводити за допомогою пари. Для цього ви можете використовувати чайник або каструлю. Наповніть чайник холодною водою. Поставте його на великий вогонь. Коли вода почне кипіти, помістіть на носику чайника банку таким чином, щоб її наповнював пар. Потримайте банку в такому положенні протягом 2-3 хвилин. Після цього переставте її на рушник і залиште обсихати.
Наповніть банки часточками кавуна. Налийте в каструлю воду і перенесіть її на плиту. Бажано використовувати бутильовану воду. Коли вода закипить, залийте окропом кавуни до самого верху. Накрийте банку кришкою. Залиште скибочки кавуна настоюватися приблизно на 10-15 хвилин.
Коли час вийде, акуратно злийте рідину в каструлю. Для цього ви можете скористатися кришкою з отворами. Поставте каструлю на великий вогонь. Дочекайтеся, коли вода почне кипіти. Додайте в каструлю першу порцію цукрового піску. Постійно перемішуючи розчин. Так кристали будуть швидше розчинятися. Коли весь цукор буде доданий, всипте в рідину сіль. Ще раз розмішайте розчин. Після цього додайте в нього лимонну кислоту. Варіть маринад на невеликому вогні протягом 5 хвилин. Після цього додайте в нього оцет і зніміть каструлю з плити.
Залийте скибочки кавуна гарячим маринадом. Акуратно закрутіть кришку. Простежте за тим, щоб на банці не з’явилися тріщини. Якщо ж таке станеться, вам доведеться змінити ємність. Переверніть банки і поставте їх на кухонне рушник, який потрібно заздалегідь розстелити на столі. У такому положенні кришки банок будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Загорніть банки в великий рушник або теплий плед. Дочекайтеся, коли вони повністю охолонуть. В цей час виберете саме темне і прохолодне місце у вашому будинку. Перенесіть туди банки з кавунами. Там вони і будуть чекати зими.
Мариновані кавуни готові. Вони стануть прекрасним доповненням до страви, відмінною закускою або повноцінним десертом. Така заготівля передасть вам смак літа навіть в самий холодний вечір, нагадавши про теплих і сонячних днів. Вам варто прямо зараз сходити в найближчий продуктовий магазин і приступити до приготування цього рецепту. Бажаємо удачі!
Засолювання кавуна без стерилізації в банках на зиму Кавун в 3-х літрових банках на зиму Кавун на зиму в банках Маринований кавун без стерилізації в банках на зиму Як засолити кавун шматочками в банку на зиму