Маслюки відмінно підходять для маринування. Сам процес нескладний і не відніме багато часу. Важливо дотримуватися певних правил приготування маслюків: знімаємо шкірку з капелюшка, безпосередньо перед маринуванням гриби обов’язково відварюємо в підсоленій воді. Дрібні маслюки краще маринувати цілком, а ось примірники великого розміру варто розрізати на частини. Докладний рецепт і покрокові фото в даному рецепті не дадуть помилитися навіть недосвідченій господині.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Маслюки свіжі – 2 кг
  • Вода – 1 л
  • Оцет столовий 9% – 100 гр.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – 8 шт.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Гвоздика – 8 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.

Процес приготування:

Як приготувати мариновані маслюки з 9% оцтом? Маслюки перебираємо: випадковий викидаємо сміття, забруднення ніжок зачищаємо ножем, частини грибів з дефектами вирізаємо. Липку шкірку капелюшків, яка зазвичай збирає дрібне сміття і інші забруднення, знімаємо за допомогою кінчика ножа, злегка підчепивши її з краю.

Потім маслюки ретельно промиваємо і даємо стекти воді. Дрібні гриби залишаємо як є, великі ріжемо на частини.

Складаємо підготовлені маслюки в об’ємну каструлю, заливаємо їх холодною водою так, щоб повністю покрити, додаємо столову ложку солі і ставимо на плиту.

З моменту закипання варимо гриби двадцять п’ять-тридцять хвилин.

Після закінчення часу варіння гриби проціджуємо через друшляк від відвару.

В окрему каструлю наливаємо вказану кількість води, додаємо сіль та цукровий пісок.

Доводимо розчин до кипіння і опускаємо в нього проціджений маслюки.

Варимо п’ятнадцять хвилин, після чого додаємо оцет, лавровий лист, горошини запашного перцю, гвоздику і корицю. Перемішуємо спеції з грибами і продовжуємо варіння ще десять хвилин при низькій температурі.

Банки промиваємо і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки також моєму і стерилізуємо. Даємо банкам і кришок повністю обсохнути.

В підготовлені банки розкладаємо гарячі маслюки разом з маринадом і відразу закручуємо кришками. Даємо заготівлях охолонути і прибираємо їх у темне прохолодне місце на зберігання. Рекомендується вживати в їжу протягом півроку.

Приємного апетиту!

Гриби на зиму Мариновані маслюки Мариновані маслюки з оцтом Маслюки на зиму