Помідори за цим рецептом можна назвати класичними: смак збалансований, пікантність виражена в міру, кислинка слабка. Важливо для маринування вибрати саме грунтові томати, оскільки м’якоть у них більш м’ясиста, хоч і щільна. Краще підібрати плоди невеликого і приблизно однакового розміру. Кількість інгредієнтів розрахована на банку об’ємом три літри.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Помідори свіжі – 1,5 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль велика – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4,5 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 3 ст. л.
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Селера – 3 гілки
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець духмяний горошок – 9 шт.
  • Гвоздика – 6 бутонів
  • Перець чилі – 3 гуртка
  • Часник 20 зуб.

Процес приготування:

Щоб приготувати мариновані помідори на 3 літрову банку, кріп і селеру промиваємо. Укладаємо на рушник, щоб зелень просохла. Часник очищаємо від лушпиння, миємо й обсушуємо. Гострий перець миємо та ріжемо упоперек на кільця товщиною по 3-4 мм. Для маринування знадобляться три таких колечка.

Банку моєму содовим розчином і потім стерилізуємо будь-яким звичним способом. Кришку кип’ятимо дві хвилини. У підготовлену банку укладаємо кріп, селера, гострий перець, запашний перець, лавровий лист, гвоздику і частина часнику.

Помідори ретельно миємо від забруднень і обсушуємо. Укладаємо помідори в банку на зелень зі спеціями. Робимо це досить щільно, але не допускаючи деформації томатів.

Окремо доводимо воду до кипіння і заливаємо окропом помідори в банках. Прикриваємо кришкою і даємо постояти десять-п’ятнадцять хвилин. Після цього воду зливаємо в каструлю. А в банки укладаємо часник.

В злиту воду (якщо разом з водою з банки випали спеції, залишаємо їх і варимо розсіл разом з ними) додаємо сіль, цукровий пісок і оцет. Доводимо суміш до кипіння.

Киплячим розсолом заливаємо ошпарені помідори в банці і тут же закатуємо кришкою. Перевертаємо банку догори дном для перевірки герметичності. Закутуємо ковдрою і в такому положенні даємо повільно охолонути.

Остиглу банку ставимо в прохолодне темне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Гострі помідори Помідори без стерилізації на зиму Помідори гарячим способом Помідори з гвоздикою на зиму Помідори на зиму класичні